nieuws

Rotterdams raadslid hoeft 'boevenclub' niet terug te nemen

Dennis Tak (PvdA)
Dennis Tak (PvdA)
Het Rotterdamse raadslid Dennis Tak (PvdA) hoeft zijn uitlatingen over Marcan Vastgoed niet te rectificeren. Dat heeft de Rotterdamse rechter donderdag in kort geding bepaald.
Tak had Marcan Vastgoed op Twitter 'de grootste boevenclub van Rotterdam' genoemd. Op Facebook had hij gezegd dat de onderneming zo snel mogelijk uit Rotterdam moet vertrekken. Volgens Tak werden huurders 'uitgeknepen' en werd ten onrechte met boetes gedreigd tijdens de coronacrisis.
Lees meer: Rotterdams raadslid voor de rechter: blaten over een boevenclub
Marcan was naar de rechter gestapt en eiste rectificatie. De onderneming zou ernstig zijn beschadigd door de suggestie dat het een criminele organisatie is. Ook werd ontkend dat extreme huurverhogingen zijn doorgevoerd.

Niet letterlijk

De Rotterdamse rechter zegt dat de term boevenclub niet letterlijk moet worden genomen. Verder stelt de rechter dat Marcan Vastgoed al langere tijd onderdeel was van een publiek en politiek debat over het huurbeleid van het vastgoedbedrijf.
"Het stond Tak vrij, gelet ook op zijn rol als gemeenteraadslid, om zijn mening over de handelwijze van Marcan te uiten", zegt de rechter. "Het recht op vrijheid van meningsuiting van Tak weegt in dit geval zwaarder dan het recht van Marcan op eer en goede naam."
Wel vindt de rechter dat Tak beter andere woorden had kunnen kiezen dan 'boevenclub'. "Met een neutralere woordkeuze had eenzelfde boodschap afgegeven kunnen worden."
Dennis Tak reageert zeer verheugd op het vonnis. "Ik ben ongelooflijk trots dat ik leef in een land waar je ongezouten je mening kan geven. En waar een rechter zoveel ruimte biedt aan een politicus."
De PvdA'er zegt veel steun te hebben gekregen vanuit de Rotterdamse gemeenteraad. "Van links tot rechts. Meerdere partijen hadden ook een brief ondertekend die naar de rechter was gestuurd."
Maar had hij, terugkijkend, toch niet beter andere termen kunnen gebruiken? "Ach, deze uitspraak dwingt mij wel scherper na te denken hoe je het fatsoenlijk kunt houden."