nieuws

Inspectie stelt onderzoek in naar sterfgevallen in verpleeghuis De Leeuwenhoek

De Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade.
De Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade. © Archief
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd opent een onderzoek naar het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Bijna de helft van de ouderen op de afdeling dementie van het zorgcomplex aan de West-Kruiskade is overleden. Vermoedelijk bezweken ze allemaal aan corona.
Het gaat in totaal om vijftien ouderen die inmiddels overleden zijn. De ziekte is inmiddels ook overgeslagen naar twee andere afdelingen. Medewerkers en familieleden hadden bij NRC Handelsblad aan de bel getrokken over het hoge aantal sterfgevallen in het verpleeghuis.Lees meer: Zoon van overleden coronapatiënt in De Leeuwenhoek: 'Er sterven daar onnodig mensen'De Inspectie schrijft in een verklaring dat de afgelopen weken met alle organisaties die verpleegzorg aanbieden gesproken is. "Ook met Humanitas is contact geweest over de besmettingen op locatie De Leeuwenhoek. Humanitas neemt het grote aantal besmettingen zeer serieus en onderzoekt nu wat de oorzaak hiervan is. De Inspectie is nauwlettend aangesloten bij dit onderzoek."
Minister De Jonge van Volksgezondheid waarschuwt dat het te vroeg is om nu al conclusies te trekken over wat er precies is gebeurd. "Er spelen signalen over hygiënevoorschriften die niet voldoende zouden zijn nageleefd. Ik heb op voorhand geen aanleiding om te veronderstellen dat dat zo is. We moeten eerst de feiten afwachten", zegt hij tegen de NOS.Lees meer: Humanitas kan hoge aantal coronadoden in De Leeuwenhoek niet verklaren: 'Alle maatregelen in acht genomen'

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier