nieuws

Teun (99) over de oorlog: 'Ik ben van alle kanten opgelicht, bedrogen en geslagen'

In aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei zendt TV Rijnmond zeven oorlogsdocumentaires uit. Komende zondag wordt de documentaire 'Nooit meer over praten' van Petra Smulders uitgezonden. Daarin wordt Teun van Halem (99) uit Rotterdam geportretteerd.
Ondanks dat hij over een maand honderd jaar oud wordt, wil Teun op zijn voornaam worden aangesproken. "Zeg maar Teun en jij. Neem een biertje van mij."
De documentaire gaat over de oorlogservaring van Teun, maar ook over zijn huidige leven, de relatie met zijn zoon en vooral de nasleep die de oorlog op zijn leven heeft gehad.
Na de bezetting werd Teun eerst een jaar in Duitsland tewerkgesteld en later als OT-arbeider aan het Oostfront. Na de oorlog zat hij nog geruime tijd gevangen in een Russisch interneringskamp. In het najaar van 1945 kwam hij terug in Rotterdam. "Als ik het hele verhaal moet vertellen, dan zitten we over een week nog steeds te praten. Ik ben van alle kanten opgelicht, bedrogen en geslagen. Toen er in 2000 een Duitse schadevergoedingsregeling voor ex-dwangarbeiders kwam, heb ik die aangevraagd. Maar ik heb nooit iets gekregen."
De Tweede Wereldoorlog heeft een diepe indruk gemaakt op Teun. Hij werd met zo'n dertig Nederlandse mannen naar het Oostfront afgevoerd. Velen van hen kwamen nooit terug.
"Er zijn momenten", zegt hij, "die kan ik niet uitleggen..." Stilte. En dan: "Nu ga ik er over praten. Alles komt weer boven."
Hij vindt het desondanks fantastisch dat er een documentaire over hem is gemaakt. "Ik heb hier graag aan meegedaan."
Komende zondag vanaf 17:00 uur wordt de documentaire 'Nooit meer over praten' van Petra Smulders (gemaakt in opdracht van OPEN Rotterdam) uitgezonden op TV Rijnmond. De documentaire wordt vervolgens elk uur herhaald.