nieuws

Schoonmakers: de ándere helden in de zorg

In tijden van de coronacrisis worden de zorgmedewerkers vaak als helden bestempeld. Maar er zijn ook andere mensen die elke dag in de vuurlinie van het virus moeten opereren: de schoonmakers in de zorg.
Marian Slootjes en Marja Hager zijn twee van die schoonmakers die werkzaam zijn op de corona-afdeling van het Maasstad Ziekenhuis. Bij elkaar hebben ze meer dan veertig jaar ervaring en zijn door de wol geverfd, maar uiteraard is deze crisis ook voor hen volledig nieuw.

'In het ziekenhuis ben je het veiligst'

Bang zijn Marian en Marja in ieder geval niet. "Zelf ben ik niet bang, misschien andere collega's wel. Sommige zijn zelfs héél angstig", zegt Marja. Marian denkt er hetzelfde over: "Als je buiten loopt, dan kan je het ook oplopen. In het ziekenhuis ben je het veiligst."
Enkele collega's zijn wel bang. Sterker nog: sommigen zijn zelfs helemaal gestopt met werken. Ook de familie van Marian ziet haar liever thuis blijven, maar daar wil zij niks van weten: "De zorg voor de mensen gaat voor alles." Marja kan op steun van haar familie rekenen: "Mijn man staat er goed in. Hij en mijn zoon zijn heel trots op mij."
Elke dag is er natuurlijk een kans op besmetting van het coronavirus, maar Marian denkt daar liever niet aan: "Want dan durf ik de volgende dag misschien niet meer naar mijn werk. Dat moet ik natuurlijk niet hebben."

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl