nieuws

Corona raakt de Rotterdamse haven hard: goederenoverslag fors gedaald

© Rick Huijzer
De totale goederenoverslag in de haven van Rotterdam daalde in het eerste kwartaal van 2020 met 9,3 procent. In totaal werd 112,4 miljoen ton goederen overgeslagen; 11,4 miljoen ton minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is de corona-uitbraak de oorzaak van deze forse daling. Toch meldde concurrerende haven Antwerpen in het eerste kwartaal een stijging van 4 procent van dezelfde goederenoverslag, ondanks diezelfde coronacrisis.
Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, spreekt van een 'ongekende situatie met ernstige verstoringen in productieprocessen en logistieke ketens wereldwijd.' Hij vreest zelfs voor een nog grotere daling vanaf april. "Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk, afhankelijk van de duur van de maatregelen en de snelheid van herstel van productie en wereldhandel."
Vooral kolen (bijna 40 procent minder), ruwe olie (8 procent minder) en olieproducten (32,8 procent minder) daalden in Rotterdam flink. Een stijging was te zien bij ijzererts (15,7 procent), biomassa (106 procent), LNG (18 procent) en overige natte bulk (9,3 procent).

Containeroverslag

Rotterdam en Antwerpen zijn typische containerhavens en die rol blijven ze ook in 2020 waar maken. In Rotterdam bleef de containeroverslag vrijwel gelijk ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (destijds een recordjaar): -4,7 procent in TEU en -0,3 procent in tonnen.
Antwerpen ziet dit jaar daarentegen een stijging met 9,5 procent in TEU en 9,4 procent in tonnage. Toch vrezen beide havens voor het tweede kwartaal, als de gevolgen van het schrappen afvaarten, het sluiten van fabrieken en strengere grenscontroles zichtbaar worden.
Havenbedrijf Rotterdam ziet ook nog lichtpuntjes: de overslag van biomassa bleef groeien. En grote investeringsprojecten gaan nog gewoon door, zoals de aanleg van de Container Exchange Route, het Theemswegtrace en haveninfrastructuur voor de komst van de nieuwe fabriek van smoothie-maker Innocent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl