nieuws

Toch pepperspray en wapenstok voor boa's?

'Eerst uitgebreid onderzoek doen naar het incident waarbij dit weekend een aantal Boa's gewond is geraakt, daarna pas kijken of er alsnog een pepperspray of wapenstok nodig is'. Dat heeft de Rotterdamse wethouder Wijbenga van Handhaving vandaag gezegd.
Een aantal handhavers raakte gewond toen ze op de Oldegaarde in Rotterdam-Zuid een boete wilde uitdelen aan een man die zich niet hield aan de coronamaatregelen. Plotseling keerde een groep van twintig mannen zich tegen hen.

Pepperspray en wapenstok nodig

Vakbonden en ook enkele politieke partijen in de Rotterdamse gemeenteraad - de VVD, Leefbaar Rotterdam, de PVV en het CDA- vinden dat de boa's nu ook een wapenstok en pepperspray moeten krijgen.
Andere partijen in de Rotterdamse raad - PvdA, GroenLinks, D66 - vinden dat geen goed plan. Zij vinden juist dat de samenwerking met de politie veel beter moet.

'Niet doen in Rotterdam'

Er is een aantal gemeenten in Nederland die de uitrusting van de handhavers al heeft uitgebreid. Burgemeester Aboutaleb heeft vooralsnog de mening dat als het om geweldsituaties gaat de politie moet optreden.
Eerder deze week zei hij: "Ik ben geen voorstander van het bewapenen van boa's. Ze hebben een toezichthoudende taak. Ze zijn opgeleid en geïnstrueerd dat, als er iets gebeurt, zij zich moeten terugtrekken. Dat is de geldende lijn. In dit geval lukte dat door omstandigheden niet."

Onrust

De vakbonden vinden dat juist nu blijkt dat de uitrusting nodig is. Ook storen de bonden zich aan de uitspraken van Aboutaleb. De VVD en Leefbaar Rotterdam vinden dat hij die moet intrekken. Ze zouden juist voor onrust bij de handhavers hebben gezorgd.
Inmiddels heeft wethouder Wijbenga een gesprek gehad met de vakbond en hem zijn plan over het onderzoek voorgesteld. Ook is gezegd dat er met de politie hard gewerkt wordt om de belangrijke samenwerking met de handhavers te verbeteren.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier