nieuws

Zoon overleden coronapatiënt krijgt brief van ministerie

Osman Gökçen
Osman Gökçen
"Teleurgesteld, maar ik had niet anders verwacht." Zo reageert Rotterdammer Osman Gökçen op de brief van het ministerie van Volksgezondheid die hij donderdag kreeg, nadat hij eerder minister Hugo de Jonge had aangeschreven over de situatie in verpleeghuis De Leeuwenhoek.
"De minister had al eerder laten weten niet te snel conclusies te willen trekken", zegt de Rotterdammer. "Hij wilde ook kijken of het misschien aan de hygiëne zou liggen. Toen werd ik wel een beetje argwanend."
Gökçen verloor eind maart zijn vader door het coronavirus. In zijn mail aan de Rotterdamse minister De Jonge uit hij zijn zorgen over de overige bewoners van De Leeuwenhoek. Osman Gökçen vroeg De Jonge ook om achter de waarheid aan te gaan en het aantal sterfgevallen van coronapatiënten te onderzoeken. Volgens Gökçen zijn er meer bewoners van De Leeuwenhoek aan het coronavirus overleden dan het verpleeghuis meldt.Lees meer: Zoon van overleden coronapatiënt in De Leeuwenhoek: 'Er sterven daar onnodig mensen'Ook sprak de Rotterdammer zijn dank uit naar de zorgmedewerkers van De Leeuwenhoek. "Mijn vader ben ik kwijt, maar ik wil een stem zijn voor de lieve bewoners die er nu niet meer zijn en die zich niet meer kunnen verweren. Ze moeten niet vergeten worden."
Minister De Jonge liet na het versturen van de mail via een woordvoerder weten pas te reageren als het onderzoek naar De Leeuwenhoek door Humanitas en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is afgerond.
Gökçen benaderde de inspectie. "Maar ik kreeg te horen dat het onderzoek naar De Leeuwenhoek nog wel even zou duren."Lees meer: Leugens en fouten; medewerkers doen boekje open over verzorgingshuis De Leeuwenhoek

Symptomen

In het bericht aan Osman Gökcen schrijft het ministerie namens de minister dat door gebrek aan testcapaciteit niet iedereen met symptomen of overledenen in De Leeuwenhoek getest konden worden op het coronavirus.Lees meer: Humanitas: zestig cliënten overleden"Enerzijds kijken we naar het aantal meldingen van positief geteste mensen en anderzijds verzamelt het Nivel informatie over de symptomen van Corona die geregistreerd worden door honderden huisartsen", schrijft het ministerie.
Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt in het bericht dat 'voor verpleeghuizen er een duidelijke aanpak is uitgewerkt hoe te handelen als er coronabesmettingen zijn'.
"Gezien de kennis en expertise van de medewerkers die werkzaam zijn bij De Leeuwenhoek ga ik ervan uit dat zij een goede aanpak hebben opgesteld gebaseerd op de situatie die zich daar voordoet."

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl