nieuws

Experiment bij Maastunnel: dit gaat de gemeente doen tegen de files

Rotterdam wil schonere lucht rondom de Maastunnelcorridor en wordt ook gedwongen door Europese eisen. Om dat te bereiken wordt zowel op de Pleinweg als op de 's-Gravendijkwal een rijstrook afgesloten. Het gaat om een experiment, schrijft wethouder Bokhove aan de gemeenteraad.
De proef start eind mei. Dan wordt op beide wegvakken richting de Maastunnel een rijbaan afgesloten. Bokhove: "Dit is niet alleen van belang voor de luchtkwaliteit, maar ook om de geplande snelle buslijn van Zuidplein naar Rotterdam Centraal te kunnen realiseren. Geleidelijk werken we toe naar het reduceren van de wegcapaciteit voor auto's en vrachtwagens en daarmee het verminderen van uitstoot door verkeer."
De vervolgstap is dat ook een rijbaan vanuit de tunnel richting de Pleinweg en de 's-Gravendijkwal een rijbaan weg te halen. Met digitaal file-management wordt het autoverkeer begeleidt en probeert de gemeente filevorming te voorkomen.

Erasmusbrug

Ook bij de Erasmusbrug worden maatregelen genomen. Daar wordt de afslag vanaf het Vasteland richting de brug teruggebracht van twee naar één rijstrook. De andere strook wordt afgesloten met een barrier en gebruikt voor fietsverkeer wat de brug neemt. Hetzelfde gebeurt ook aan de zuidzijde bij het Wilhelminaplein.
Met de maatregelen moet de doorstroming voor het fietsverkeer op peil blijven. Zonder de ingrepen blijven de fietsers vanuit diverse richtingen elkaar – door het enorme aanbod – dwarszitten. Dagelijks gebruiken vijftienduizend fietsers de Erasmusbrug.
Naast deze plannen volgt ook nog een aanpassing van de rijroutes van auto's op het Eendrachtsplein en het Kruisplein. Dit moet er voor zorgen dat de omliggende wijken bereikbaar blijven voor bestemmingsverkeer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl