nieuws

Tom (13) print haakjes voor mondkapjes

© WOS
Een plastic hulpstuk voor zorgmedewerkers, zodat mondkapjes strakker zitten en niet achter de oren kunnen irriteren. De 13-jarige Tom van der Houwen uit Hoek van Holland liet er al tientallen uit zijn 3D-printer rollen. "Mijn collega's en ik zijn er erg blij mee", zegt moeder én SEH-verpleegkundige Lize van der Houwen.
Tom maakt met zijn speciale printer normaal gesproken spullen voor zichzelf. Nu zijn moeder vanwege het coronavirus nog vaker een mondkapje moet dragen, wilde hij iets voor haar betekenen. "Ik had eerst het idee voor een plastic schild, maar dat kost meer omdat je ook meer plastic moet kopen. En dit werkt net zo goed", legt Tom uit bij de WOS.
Het hulpstuk bestaat uit een lang deel, met aan beide kanten haakjes. "De elastiekjes van het mondkapje doe je dan om de haakjes, zodat de elastieken niet meer achter je oren zitten."
Een uitkomst, vindt moeder Lize. "Er zijn heel veel maskers in omloop en de ene zit wat strakker dan de ander. Dat haakje zorgt ervoor dat het niet meer achter je oren zit, maar achter op je hoofd. Daardoor is het fijner en comfortabeler."
Het originele ontwerp, met meerdere haakjes, werd al eerder door iemand online gezet. Tom paste het ontwerp zo aan, dat dit minder plastic en tijd kost.
"Iedereen kan dat ontwerp van internet afhalen", legt Lize uit. "Ik heb al tegen meerdere mensen met een 3D-printer gezegd: ga lekker printen. Voor het ziekenhuis, het verpleeghuis, de thuiszorg of wie ze ook maar wil gebruiken."

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier