nieuws

Twee jaar jeugddetentie voor moord Cisco

ciscogroter.cropresize.1.jpg
ciscogroter.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De rechter in Rotterdam heeft een 19-jarige jongen uit Spijkenisse 2 jaar jeugddetentie opgelegd voor de moord op de 16-jarige Cisco, mei vorig jaar. Na zijn detentie gaat hij naar een jeugdinrichting waar hij minimaal nog eens 2 jaar wordt behandeld.
De Spijkenisser was 18 jaar toen hij de moord pleegde, maar hij is toch als minderjarige berecht. Volgens een psychiater is de verdachte namelijk nog geestelijk onvolwassen. Voor de moord op Cisco werd eerder een 18-jarige medeverdachte veroordeeld tot 2 jaar jeugddetentie. De rechter wilde toen nog geen uitspraak doen in de zaak tegen hoofdverdachte Salim H., omdat hij eerst door een jeugdpsychiater moest worden onderzocht. Die oordeelt nu dat de Spijkenisser zich wel volwassen voordoet, maar daaronder angstig en onvolwassen is. Hij kon daarom beter volgens het minderjarigenstrafrecht worden berecht en dat kent een maximumstraf van twee jaar cel.
'Dit moet je uitleggen aan de buitenwereld'
Justitie en de advocaat van Salim waren het met elkaar eens dat jeugddetentie en behandeling de beste straf is. Officier van justitie De Beer: "Ik weet dat ik dit dan weer aan de buitenwereld moet uitleggen, maar ik kan een simpel rekensommetje maken. Ik heb eerst acht jaar cel geëist. Dat zou betekenen dat hij na ruim vijf jaar zou vrijkomen. Nu krijgt hij twee jaar cel, plus minimaal twee jaar behandeling en waarschijnlijk nog eens een verlenging daarvan. Dat komt dus in lengte op hetzelfde neer, alleen komt Salim nu veel beter uit detentie". Zijn advocaat, Marcello Jansen is dat met de officier eens. "In de gevangenis zit je alleen je tijd uit. Ze doen niet veel met je. Nu wordt hij intensief behandeld en dat is voor de samenleving ook veel beter als hij straks vrijkomt". De rechtszaak kende dinsdag een bijzonder verloop. Omdat Salim H. niet zelf aanwezig was, werd een telefonische verbinding met hem gelegd met het Huis van Bewaring. Zodoende kon hij via de telefoon vernemen van de rechter wat zijn straf is geworden.