nieuws

Tbs-kliniek Kijvelanden gaat na ontsnapping personeel altijd controleren

De Kijvelanden in Poortugaal scherpt de beveiliging verder aan. Niet alleen bezoekers van de patiënten worden nog beter gecontroleerd, ook het personeel gaat elke keer worden onderzocht. Dat meldt de tbs-kliniek naar aanleiding van de gewelddadige ontsnapping op 1 maart.
Twee verdachten konden ontsnappen door het gijzelen van een medewerker van de kliniek. Zij beschikten over een pistool en een mes. Buiten ging het duo er vandoor in een bestelde taxi. Op de A15 in de Betuwe eindigde de vlucht. Dennie M. (37) werd bij een vuurgevecht door de politie doodgeschoten. Handlanger Tony van H. (52) werd aangehouden.
Lees meer: Dennie M. bereidde ontsnapping uit Kijvelanden zorgvuldig voor
Volgens Fivoor, de koepel waaronder de Kijvelanden valt, waren voor de ontsnapping al vermoedens. Bij een inspectie van de kamers werd onder meer een touwladder gevonden. De leiding van de kliniek heeft daarna diverse maatregelen genomen om het contact tussen beide gevangenen te minimaliseren.

Aanhouding

Het blijft dan ook de vraag hoe M. en Van der H. aan een wapen, mes en mobiele telefoon zijn gekomen. Een vrouw werd daarvoor al aangehouden. Lees meer: Vrouw die zou hebben geholpen bij uitbraak tbs-kliniek Kijvelanden langer vastDe politie onderzoekt de toedracht. De instelling vindt overigens dat het gijzelingsprotocol door de medewerkers goed is nageleefd.

Losse flodders

Fivoor schrijft dat bij de ontsnapping vermoedelijk enkel met losse flodders is geschoten. Dat gebeurde zowel binnen als buiten de kliniek. In de Kijvelanden werd op personeel gemikt, buiten namen de ontsnapten omwonenden onder vuur.
Om herhaling te voorkomen worden meerdere maatregelen genomen. Onder meer de controle van bezoekers en personeel wordt aangescherpt, zegt Fivoor-bestuurder Erik Masthoff. "Detectiepoorten en handscanners zijn er al, en een mogelijkheid om te fouilleren en bagage te controleren. Waar het nu om gaat, is dat dit scherper gedaan wordt dan we al deden."
Zo komt het wel eens voor dat een detectiepoortje afgaat, en de persoon dan zegt dat dit komt doordat ze een beugelbeha draagt. "Vanaf nu zeggen we dat die spullen dan uit moeten en eerst op de band met röntgen moeten worden bekeken. Anders geen bezoek."
Met de aanscherping van de controles voor bezoekers, wil Masthoff ook de controles van personeelsleden meteen intensiveren. Normaliter gebeurt dit willekeurig via een apparaat, dat een lamp laat branden als een personeelslid gecontroleerd moet worden. "We hebben de kans dat mensen eruit gepikt worden, nu verdubbeld. En we willen een pilot doen voor een honderd procentcontrole, maar dat kunnen we pas invoeren als we daar de faciliteiten voor hebben."
Masthoff doelt daarmee op extra mankracht om de controles uit te voeren en kluisjes voor medewerkers waar zij voor de controle hun spullen kunnen opbergen. "Daar zit nog wat logistiek werk."
Naast de controles van bezoekers en personeel, mogen ook geen andere spullen mee de kliniek in. Het gaat om tassen en kinderwagens. Ook wordt een techniek toegepast om gsm-verkeer te blokkeren.
Lees meer: Ziekteverzuim in Kijvelanden stijgt na uitbraak tbs'ers
Ook werkt Fivoor/de Kijvelanden mee aan een onderzoek om omwonenden van de kliniek beter en sneller te informeren bij ontsnappingen. "Daarover zijn we in gesprek met de gemeente, maar ook de politie en het OM spelen daarbij een rol. We hebben afgesproken met de gemeente dat er nog voor de zomer een gesprek zal zijn met omwonenden over een informatiesysteem."

Burgemeester

Jolanda de Witte, burgemeester van Albrandswaard, wil meer aandacht voor de maatregelen ten aanzien van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners. Ze is blij met de aanpak van Fivoor. "Het is een eerste stap naar duidelijkheid over de gebeurtenissen van 1 maart. Ik heb aan Fivoor gevraagd om deze bevindingen met de inwoners van Albrandswaard te delen.”

Externe onderzoeken

Andere onderzoeken naar de ontsnapping lopen nog. Het gaat onder meer om de toedracht van de schietpartij waarbij Dennie M. om het leven kwam.
"Als die externe onderzoeken nog extra zaken aan het licht brengen, kan het zijn dat we nog meer maatregelen nemen", zegt Masthoff. "We pakken in ieder geval alles op dat we ontdekt hebben."