nieuws

AOW-actie: gratis gebruik van openbaar vervoer

800px-RET_2003_Schiedam.cropresize.tmp.jpg
800px-RET_2003_Schiedam.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - In Rotterdam kunnen reizigers woensdag tussen 10.00 en 14.00 gratis gebruik maken van het openbaar vervoer van de RET. Reizigers zullen wel moeten betalen om door de toegangspoortjes bij de metro te komen.
De vakbond Abvakabo FNV protesteert met de publieksvriendelijke actie tegen het voornemen van het kabinet de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar.
Weerstand
In eerste instantie wilde de bond de aktie tot tien uur 's avonds laten lopen, maar dat stuitte op grote weerstand bij de RET-directie. 'Die kwam vervolgens met het tegenvoorstel om de aktie om twee uur 's middags te eindigen' aldus ondernemingsraadvoorzitter Henk van der Maden. De RET-directie spant geen kort geding aan bij de rechter om de aktie te verbieden, zoals in Amsterdam en Utrecht.

Metro

Volgens Van der Maden steunen woensdag alle controleurs en medewerkers de actie. 'We hebben met de directie van de RET afgesproken dat er geen loon wordt ingehouden van medewerkers die de aktie ondersteunen'. Het enige probleem vormen volgens Van der Maden de toegangspoortjes van de metro. 'We hebben de directie gevraagd de poortjes op de metrostations open te zetten, maar dat willen ze niet'.
De RET voegt er aan toe dat ze niet achter de actie staat. De RET baalt ervan dat ze nu weer het slachtoffer zijn van een conflict tussen de vakbonden en overheid. Een woordvoerder liet dinsdag weten dat de metropoortjes daarom ook niet open gaan: "Wij vinden dat iedereen gewoon moet betalen. het enige verschil is dat mensen waarschijnlijk niet worden gecontroleerd."
Hoorzitting
Woensdag is in de Tweede Kamer een hoorzitting over de plannen voor het verhogen van de AOW-leeftijd. Vertegenwoordigers van onder meer de werkgevers, vakbeweging en pensioensector kunnen daar hun mening geven over de plannen.