nieuws

Foutje, bedankt: Erasmus Universiteit annuleert op laatste moment tentamen vanwege lek

Honderden studenten van de Erasmus School of Law, een faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, hebben maandagavond te horen gekregen dat hun online tentamen Formeel strafrecht is geannuleerd. Dat gebeurde kort voordat het tentamen zou beginnen. Door een fout was een deel van het tentamen al online gezet.
Het tentamen Formeel strafrecht stond maandag gepland voor 18:30 uur. Rond 17:45 uur kregen de meeste studenten een bericht via het interne berichtensysteem dat het tentamen niet doorging. Anderen slechts twintig minuten vooraf. "Door een menselijke fout is een deel van de inhoud van dit tentamen afgelopen zaterdag onbedoeld via Canvas gepubliceerd."
Canvas is de elektronische leeromgeving van de Erasmus Universiteit. In de loop van maandagmiddag kwam de fout aan het licht. "Hierdoor kan een niet te controleren mate van ongelijkheid tussen studenten zijn ontstaan in de mogelijkheden om het tentamen met goed gevolg af te leggen", schrijft de universiteit in de e-mail aan de getroffen studenten.

Commentaar

Volgens een van hen was de opdracht van het tentamen om commentaar te schrijven bij een arrest van de Hoge Raad. Daarvoor zouden de studenten 2,5 uur de tijd krijgen. Vier arresten zouden maandag om 18:30 uur online komen, maar zaterdag werden deze al geüpload op Canvas. "Dit gaf ons in principe het hele weekend de tijd om alles in rust door te lezen en een goed stuk af te leveren."
Maar dat feest gaat niet door. "Als Erasmus School of Law staan we voor een zorgvuldige tentaminering, een eerlijke en transparante beoordeling van tentamens en daarmee voor de waarde van onze diploma's", reageert de faculteit. Erasmus School of Law zegt de fout te betreuren.
Teleurstelling heerst onder de studenten. Eerder werden al meer tentamens vanwege het coronavirus geannuleerd. De universiteit zoekt nu naar een alternatieve oplossing voor dit tentamen. "Daar is nog relatief weinig informatie over", zegt een student.
Voor sommige studenten betekent het uitstel dat de agenda voor herkansingen heel erg vol wordt. Het tentamen vindt nu op 4 juni plaats.