nieuws

Rotterdamse leerplichtambtenaren op zoek naar spookleerlingen

Ibrahim El Koubai en Suzanne Kroon gaan als leerplichtambtenaren langs de huizen van leerlingen waarvan school al een tijdje niets van heeft vernomen. Na een inventarisatie is op 13 april bekend geworden dat 86 leerlingen onbereikbaar waren.
Deze zogenaamde 'spookleerlingen' komen van de kinderopvang, primair en voortgezet onderwijs. Volgens Ibrahim zijn ouders voornamelijk blij dat ze langskomen. "We zijn er niet om de kinderen te straffen. We willen dat ze weer deelnemen aan het schoolprogramma."

Kapotte deurbel

Echt heftige zaken zijn Ibrahim en Suzanne nog niet tegengekomen. "Het gaat om praktische zaken. Telefoonnummers die niet kloppen, deurbellen die het niet doen. Daar ben ik wel blij om", zegt Ibrahim.
Suzanne vult aan: "Vaak belt een leerkracht de ouders met een afgeschermd nummer. Ouders nemen dan de telefoon niet op."
Suzanne zegt dat opvallend vaak ouders denken dat scholen niet bereikbaar zijn. "Scholen kunnen ondersteuning bieden bij het op afstand maken van huiswerk. De school kan zelfs langskomen om huiswerk op papier af te geven zodat kinderen toch aan de slag kunnen."