nieuws

Video: Lintjesregen door corona eindelijk écht een verrassing

Normaal gesproken voelt een aankomend ridder of lid in de Orde van Oranje-Nassau de 'bui' al wel hangen als hij voor Koningsdag naar het gemeentehuis wordt gelokt. Door de coronacrisis zit een traditionele uitreiking van de lintjes er voorlopig niet in, maar dat maakt de verrassing wel een stuk groter.
"Wat is dit?", vraagt bouwondernemer Aad den Boer uit Nieuw-Lekkerland als burgemeester Theo Segers compleet met ambtsketting op anderhalve meter afstand verschijnt. "Heeft u geen idee?", vraagt die aftastend. "Nee, echt niet!"

Rare tijden

De burgemeester van Molenlanden gaat woensdag en donderdag bij achttien mensen uit de gemeente langs, om hen persoonlijk een bloemetje en een brief te overhandigen. Ze zijn namelijk koninklijk onderscheiden.
"Het zijn rare tijden he", erkent de burgemeester, terwijl hij al bellend voor het raam staat. Binnen staat Gijsbert Boogaart uit Oud-Alblas, die geen idee heeft wat hem overkomt. "U heeft veel gedaan voor de kinderopvang, voor de kerk, voor stichting Hulp Oost-Europa en u staat altijd klaar voor anderen", somt de burgemeester op.
"Hartstikke mooi en een grote verrassing", vertelt Boogaart. De coronacrisis bemoeilijkt zijn leven wel: "Het is lastig om binnen te blijven als je graag bezig bent." Dat hij een lintje krijgt voor zijn werkzaamheden wuift hij weg. "Het is heel gewoon hoor."

Geëmotioneerd

Ook Aad den Boer uit Nieuw-Lekkerland wordt verrast. Om op afstand te blijven geeft Segers hem geen hand, maar maakt hij een buiging. "Ik wil u feliciteren", begint hij. "Het behaagt de koning u te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau."
Den Boer slaat spontaan zijn handen voor zijn gezicht. "Dat is nogal wat", zegt hij licht geëmotioneerd. "Ik heb altijd gedacht dat als iemand mij zoiets zou geven, dat het dan eigenlijk naar mijn vrouw zou moeten gaan."
"Ook u gefeliciteerd", richt Segers zich gelijk tot Den Boers vrouw. "Dankzij mensen zoals u is het goed leven in Molenlanden", richt hij zich weer tot Den Boer. "De grote inzet voor het milieu en cultuur in de regio; daarvoor een koninklijk schouderklopje voor u en uw vrouw."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl