nieuws

Mysterieuze tekens voor deuren Schiedamse woningen

In Schiedam-Nieuwland zijn donderdagavond op verschillende plekken tekens op stoepen gespoten. De herkomst en betekenis van de graffiti is onbekend. De gemeente heeft de tekens nog dezelfde avond laten verwijderen.
De politie interpreteert de graffiti als "een vredesteken zoals we dat kennen uit de jaren zeventig, tachtig, negentig" , zegt een woordvoerder. "Maar het is graffiti in de publieke ruimte, dus hebben we het laten schoonmaken."
Meerdere bewoners in de omgeving van De Savorin Lohmanlaan en P.J. Troelstralaan hadden melding gemaakt van 'vreemde' tekens voor hun deur. Na onderzoek door de wijkagent bleken er twintig van deze tekens op stoepen te zijn gespoten.
De politie is bezig met een buurtonderzoek en bekijkt eventuele camerabeelden uit de buurt.

Onrust

Dogukan Ergin, DENK-fractievoorzitter in Schiedam, maakt zich zorgen om de geheimzinnige graffiti-uitingen op de stoep. "Ik zag het in eerste instantie ook als peace-teken, maar daarna sprak ik met bewoners die zeiden dat ze alleen bij moslims voor de deur zijn geplaatst."
De politicus besloot zelf ook een rondje te lopen en herkende een patroon. "Zeker 90 tot 95 procent van de tekens is geplaatst voor huizen waarvan de achternaam doet vermoeden dat het om een moslimgezin gaat."
Het teken staat bekend als het vredesteken, maar lijkt ook sterk op het teken van de extreem-rechtse groep Voorpost, bekend van demonstraties, plakacties en afkeer van islam.