nieuws

Alternatieve 'truckersrit' voor mensen met een verstandelijke beperking

Het is vaste prik met Koningsdag in de Hoeksche Waard: de truckersrit. Een hele rits vrachtwagens met op de passagiersstoel mensen met een verstandelijke beperking. Door corona ging de rit niet door. Maar medewerkers van zorginstelling Cavent bedachten een alternatief voor de teleurgestelde bewoners van woonzorgflat De Grutto in Strijen.
Daarom reden maandag 35 versierde auto’s, trekkers en vrachtwagens toeterend een rondje om de flat. In de voertuigen zaten vooral medewerkers en familieleden van de bewoners.
“Het was zo’n teleurstelling toen ze hoorden dat de Truckersrit niet door zou gaan”, vertelt zorgmedewerker Lenie van der Giesen. “Ze kijken er echt een heel jaar naar uit. Als het er weer op zit, dan hebben ze het er nog heel lang over.”
De bewoners met een verstandelijke beperking mogen de flat niet uit en hebben dus bijvoorbeeld te maken met het wegvallen van hun dagbesteding. “Dat is voor deze doelgroep best lastig te begrijpen. Want wat mag nou wel en wat niet?”

Zwaaien vanaf balkon

Normaal gesproken staan bij de truckersrit in de dorpen hordes mensen buiten te zwaaien naar de mensen in de vrachtwagens. Dat werd dus nu omgedraaid. De cliënten zwaaiden uitbundig naar de bonte stoet die voorbij kwam.
“Dit maakt echt een hoop goed”, zegt begeleider Lisanne Westdijk enthousiast als de auto’s voorbij zijn. “De bewoners vonden het geweldig!”
Om samenscholing te voorkomen, stopten de voertuigen in de optocht niet bij de flat. Maar doordat veel buurtbewoners kwamen kijken, werd het toch druk en moest meerdere keren worden omgeroepen meer afstand te nemen.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl