nieuws

Dodenherdenking dit jaar anders, maar Rotterdamse oorlogsmonumenten staan er piekfijn bij

De Dodenherdenking zal er op 4 mei dit jaar vanwege de coronamaatregelen anders uitzien dan andere jaren, maar het onderhoud aan de 42 herdenkingsbeelden in Rotterdam gaat onverminderd door.
Theo Laport van de gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het beheer van de beelden. Dat zijn de grote werken zoals het beeld van Zadkine op Plein 1940, maar ook een kleiner herdenkingsmonument zoals een wit houten kruis aan de Hoflaan.
Twintig mannen werden daar op 3 april 1945 door de bezetter gefusilleerd, als vergelding voor een aanslag. Het monument staat er keurig bij. "We hebben onderhoud gepleegd hier. Met herdenkingen doen we dan nog wat extra's, zoals de teksten in de steen opnieuw inkleuren", vertelt Laport. "Indien nodig wordt ook het kruis opnieuw geschilderd. En de omgeving wordt schoon gehouden, door bijvoorbeeld onkruid te verwijderen."
Zo gaat de gemeente alle 42 oorlogsmonumenten in de stad af. "In maart beginnen we al. Dan doen we eerst een rondje om te kijken wat groot onderhoud nodig heeft", vertelt Laport. In de week voorafgaand aan 4 en 5 mei volgt nog een extra ronde. "Dan kijken we of er niets mankeert: of er bijvoorbeeld geen graffiti-beschadigingen zijn. Alles kan in principe gebeuren."
Tekst gaat verder onder de tweet
Ook worden deze laatste dagen voor Dodenherdenking tijdelijke vlaggenmasten geplaatst bij de verschillende monumenten. "Op 4 mei gaat de vlag halfstok en een dag later mag de vlag hoog. Officieel mag het op 4 mei pas vanaf 18:00 uur, maar we redden het niet om het bij alle 42 monumenten pas op dat tijdstip te doen."

Bloemen leggen

Een gezamenlijke dodenherdenking zit er niet in, maar mensen die buiten een wandeling maken en langs een van de monumenten komen, mogen wel een bloemetje neerleggen. Dat kan vanaf 3 mei ook virtueel, bij een monument naar keuze.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl