nieuws

Jeugd kan eindelijk het sportveld weer op: 'Ze hebben een uitlaatklep nodig'

Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen sinds woensdag weer trainen bij (buiten)sportverenigingen. Ook bij hockeyclub Leonidas in Rotterdam-Oost gingen voor het eerst sinds de 'lockdown' de poorten weer open, na het nemen van heel veel extra maatregelen.
Zo zijn de kleedkamers, douches, toiletten en de kantine van de club gesloten. "We hebben vanaf de parkeerplaats een looproute gemaakt tot aan het veld zodat overal voldoende afstand kan worden gehouden" vertelt voorzitter Fred Nederlof. "Voor noodgevallen is nog een toilet open, waar kinderen onder begeleiding van een 'plasouder' naartoe kunnen." Behalve een aantal begeleiders en trainers, mogen volwassenen het terrein niet op.

Strenge voorwaarden

Ook het sporten zelf kan alleen onder strenge voorwaarden: er mogen geen wedstrijden worden gespeeld en jongeren tussen 12 en 18 jaar moeten ook tijdens het trainen anderhalve meter afstand houden. "Dat zal niet makkelijk zijn voor die pubers," erkent Nederlof. "Maar er zijn tientallen oefeningen te bedenken waarbij ze zich wel aan die afstand kunnen houden."

Fysiek contact

Voor kinderen tot 12 jaar geldt dat ze wel onderling fysiek contact mogen hebben. "De trainingen zijn eigenlijk niet heel veel anders," zegt trainer Jordy van de Waart. "Wij moeten als trainers wel afstand bewaren, maar verder is het voor deze leeftijdsgroep op het veld ongeveer hetzelfde."
Volgens de trainer is het heel belangrijk dat de jeugd na zes weken eindelijk weer kan sporten: "De lockdown vergt veel van iedereen en zeker van kinderen. Die moeten hun energie kwijt, hebben een uitlaatklep nodig. Ze hebben het gewoon gemist, dat merk je wel."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl