nieuws

Johan de Boterhammenman smeert coronaproof door voor arme kinderen op Zuid

Zijn verslechterde gezondheid weerhield hem er eerder al niet van om boterhammen te blijven smeren voor arme kinderen in Rotterdam-Zuid. En ook het coronavirus houdt Johan de Boterhammenman niet tegen. Vanaf 11 mei, als de jeugd weer naar school gaat, smeert hij dagelijks weer 72 bammetjes. Coronaproof, uiteraard.
Johan is drie jaar geleden met het boterhammen smeren begonnen toen hij zag hoe zijn zoontje brood deelde met een klasgenootje. Hij nam het heft in eigen handen. Eerst deed hij het allemaal uit eigen zak, maar inmiddels springen supermarkten, bedrijven én een vrijwilliger bij.Lees meer: Johan smeert boterhammen voor arme kinderen in BloemhofDe boterhammen smeert Johan allemaal zelf, thuis, met een mondkapje op en handschoenen aan. Hij bezorgt het gesmeerde spul bij de poort van de scholen op Zuid en heeft zo geen fysiek contact. "De Bezorgboterhammenman", zegt hij gekscherend.

Gezondheidsrisico

De vrijwilliger die Johan normaliter helpt, heeft hij voor nu even een halt toegeroepen. "Ik ga het risico niet lopen dat hij straks ziek wordt en ik met een schuldgevoel zit", legt Johan uit.
Dat gezondheidsrisico neemt hij wel voor zichzelf, terwijl zijn eigen gezondheid ook te wensen overlaat. Hij heeft een longziekte en heeft al twee keer een hartinfarct gehad. Hij valt dus in een risicogroep, maar dat deert hem niet.
"Anders laat ik bewust iemand anders dat risico lopen. Dan maar ik zelf. Gewoon die boterhammen smeren en de volgende dag weer. Het draait om de kinderen."Lees meer: Gezondheid van Johan de Boterhammenman gaat achteruit, 'maar dit wil ik blijven doen'

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl