nieuws

Massale repatriëring bemanning cruiseschepen naar Rotterdam

Regal Princess
Regal Princess © Havenbedrijf, Kees Torn
Voor het eerst in lange tijd komt in Rotterdam weer een cruiseschip aan. De Regal Princess brengt op 6 mei 1000 Europese personeelsleden van de rederijen Seabourn, Princess en de Holland America Line naar Nederland.
"Het gaat in feite om een repatriëring", zegt Mai Elmar van Cruise Port Rotterdam. "Het gaat om personeelsleden die in Europa wonen en nu worden thuisgebracht."
Het schip arriveert woensdag om 07:00 uur. De reizigers gaan in Rotterdam van boord. "Er is niemand ziek aan boord van het schip en ze hebben een tijdje in quarantaine gezeten", gaat Elmar verder.
De Regal Princess heeft normaal plaats voor 35 honderd passagiers. Nu gaat het om duizend zeevarenden. "Ze hadden dus genoeg hutten om uit te kiezen", lacht Elmar. De komst van het schip is voorbereid volgens de maatregelen van het RIVM en in overleg met de autoriteiten.
De Regal Princess is het eerste cruiseschip dat Rotterdam aandoet sinds 12 maart. "En het is vanwege de coronacrisis voorlopig ook de laatste", besluit Elmar van Cruise Port Rotterdam.

Heen en weer varen

Een vader van een van de bemanningsleden van de Regal Princess is vastbesloten op 6 mei langs de kade te staan. Hij is blij dat zijn dochter thuiskomt. Hij vertelt dat het schip de afgelopen weken, sinds alle passagiers ervandoor waren, alleen maar heen en weer aan het varen was voor de kust van Fort Lauderdale in Florida.
"Daar kwamen alle andere cruiseschepen naartoe en zijn de Europese bemanningsleden op de Regal overgestapt. Overigens kwamen die wel van schepen met coronapatiënten."
Zo'n vijf dagen geleden was de operatie afgerond en werd koers gezet richting Nederland. "Ze is wel blij dat ze er nu af mag, want dat mocht in Fort Lauderdale niet. Ze komt drie maanden eerder thuis en dan wordt het afwachten. Haar contract is beëindigd en het is nu natuurlijk zorgelijk wat er gaat gebeuren met de cruisereizen."