nieuws

Verdachte van hulp bij tbs-ontsnapping is partner van uitbreker

Ontsnapping bij de Kijvelanden (foto mediatv)
Ontsnapping bij de Kijvelanden (foto mediatv)
De vrouw die vastzit voor betrokkenheid bij de ontsnapping in tbs-kliniek de Kijvelanden is de partner van een van de twee mannen die ontsnapten. Dat heeft bestuurder Erik Masthoff vanavond gezegd tijdens een bewonersavond.
De 43-jarige vrouw wordt ervan verdacht wapens te hebben binnengesmokkeld. Twee tbs-patiënten gebruikten op 1 maart een mes en een vuurwapen bij hun ontsnapping. Zij gijzelden een medewerker van de kliniek en er is ook geschoten, maar wel met losse flodders. Een van hen zette een mes op de keel van de medewerker.
Tony van H. (52) en Dennie M. (37) wisten binnen vijf minuten met een taxi te ontsnappen. Later volgde een vuurgevecht met de politie waarbij Dennie M. is overleden.Lees meer: Nieuwe details over uitbraak tbs'ers: 'Dennie heeft Tony onder dreiging van een vuurwapen uit zijn cel laten bevrijden'
Donderdag besloot de rechter-commissaris het voorarrest van de vrouw nog eens met twee maanden te verlengen.
Volgens Masthoff was de detectiepoort bij de Kijvelanden op 1 maart wel gaan piepen, maar leverde nadere controle van de vrouw met de handscan niets op. "Later heeft zij zich aan het toezicht van het personeel weten te onttrekken en slaagde zij erin spullen achter te laten."

Bewonersavond

Tijdens de bewonersavond is aan omwonenden verteld wat het interne onderzoek in de kliniek tot nu toe heeft opgeleverd. De controle van bezoekers wordt verscherpt. Ook het personeel zal in de toekomst voor honderd procent worden gecheckt. Een proef met een röntgenscan is vertraagd door de coronacrisis.
De bewonersavond was virtueel: omwonenden konden via een videoverbinding chatten met bestuurder Masthoff en de directeur van de tbs-kliniek. Ongeveer 30 mensen namen daaraan deel.
In de chat spraken bewoners hun verbazing uit over de aanwezigheid van mes en vuurwapen in de kliniek. "Het is toch onvoorstelbaar dat mensen die extra in de gaten worden gehouden toch kans zien zoveel wapentuig binnen te krijgen."
Erik Masthoff kon dat alleen maar beamen. "Dit moet natuurlijk niet kunnen. Het is verschrikkelijk."

Traumatisch

Tbs-directeur Martijn Koerhuis vertelde dat zes medewerkers direct aanwezig waren bij de gijzeling en het als traumatisch hebben ervaren. "Ze vreesden voor hun leven. Die eerste schik is nu voorbij, maar ze kunnen nog niet aan het werk."
In de chat reageerde een bewoner onmiddellijk: "Kunnen we wat doen voor hen?" Koerhuis was zichtbaar geëmotioneerd. "Ik waardeer het zeer dat deze vraag wordt gesteld. Ik zal het medeleven overbrengen aan de collega's."
Kritisch waren de bewoners wel over de informatie naar de buurt toe, tijdens het incident. "Transparantie is wel fijn. We wisten bijvoorbeeld niet dat er niet met scherp is geschoten."
Masthoff zei dat hij zich het verwijt van 'gebrek aan empathie' wel aantrekt. "Ik had eerder en duidelijker moeten zeggen dat het ook verschrikkelijk is geweest voor de omwonenden."

Groepsapp

Vanuit de bewoners wordt aangedrongen op snelle communicatie bij incidenten, bijvoorbeeld met een groepsapp. De Kijvelanden gaat naar dat soort mogelijkheden kijken.
Burgemeester Jolanda de Witte van Albrandswaard, die ook aan de virtuele bewonersavond meedeed: "Daarom is het ook goed dat we avonden als deze houden, om te inventariseren hoe we beter met elkaar kunnen communiceren."
Erik Masthoff sloot af: "Er is nog veel te doen om het veiligheidsgevoel te herstellen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl