nieuws

Flashmob Molukkers in Rotterdam en Krimpen aan den IJssel

Enkele tientallen Molukse Nederlanders hebben in Rotterdam-Zuid zaterdag een flashmob gehouden om Molukkers op de Molukken en Indonesië te steunen. Ook in Krimpen aan den IJssel gingen ze de straat op.
De herdenking was op de Wilhelminakade aan de voet van de Maastoren. In het zwart geklede deelnemers staken fakkels af en droegen RMS-vlaggen bij zich.
De Molukkers wilden met hun pop-updemonstratie aandacht vragen voor de situatie op de Molukken. Tijdens de viering van 70 jaar proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) op 25 april werden op de Molukken mensen aangehouden, omdat ze de RMS-vierkleur hadden gehesen.
De actie in Rotterdam was van tevoren niet aangemeld, laat de gemeente weten. Volgens een woordvoerder was die wel toegestaan, omdat de actie niet onder de noodverordening valt die samenkomsten verbiedt. "Demonstreren is een grondrecht en valt onder de Wet Openbare Manifestaties. Bij een spontane demonstratie wordt altijd een afweging gemaakt tussen grondrecht en veiligheid. Het duurde kort en de groep is uit eigen beweging weggegaan."

Acties elders in Nederland

Eerder zaterdag waren ook elders in het land demonstraties van Molukkers onder de hashtag solidariteit met #Maluku (Molukken). Hier beelden uit Vught.