nieuws

Lachende struiken bij Diergaarde Blijdorp: 'Graffiti die zichzelf juist uitwist'

Lachende struiken bij Diergaarde Blijdorp (Bron: Instagram - Base080, Olivier Scheffer)
Lachende struiken bij Diergaarde Blijdorp (Bron: Instagram - Base080, Olivier Scheffer)
Ze toveren bij veel mensen een brede grijns op het gezicht: de lachende gezichtjes in de struiken van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Het is het werk van Olivier Scheffer, die graag met zijn snoeischaar op pad gaat en struiken onder handen neemt. Zo ook het groen op de parkeerplaats van de dierentuin.
De 'Wildsnoeier' plaatst zijn werk op Instagram. Zijn passie voor snoeien begon twee jaar geleden. "Ik zocht naar een afleiding om te stoppen met roken. Ik wilde mijn energie kwijt", vertelt de Rotterdammer. Hij ging vervolgens aan de slag met een snoeischaar. "Ik ben toen als een struikrover gaan snoeien. Het is mijn niche geworden."Lees meer: Wildsnoeier Olivier Scheffer heeft altijd een schaar in de binnenzak
De tekst gaat verder onder de Instagram-posts.

Ook de struiken van Diergaarde Blijdorp ontsnapten dus niet aan de snoeischaar van Scheffer. Hij snoeide veertien verschillende gezichten in de struiken. "Ze kijken allemaal een beetje anders. Het idee: als planten zouden kunnen spreken, wat zouden ze dan zeggen?", vertelt de beeldend kunstenaar. "Het is heel erg geestig."
Scheffer krijgt veel positieve reacties op zijn werk. "Al ben ik wel benieuwd naar de reactie van Diergaarde Blijdorp. De directie zal hier vast blij mee zijn, maar de hovenier is vast pissig", grapt Scheffer, die op zijn Instagram-pagina in elk geval al een like van de dierentuin kreeg.

'Geen eigendom'

Maar mag Scheffer zomaar struiken snoeien? Hij werd al eens betrapt door de politie. "Maar die kon me toen niet meenemen, werd me toen verteld", zegt Scheffer. Daar zit volgens hem een heel juridisch verhaal aan vast.
"Formeel gezien zijn struiken namelijk niemands eigendom, behalve van de natuur. Dat geldt niet voor bomen, die van de gemeente zijn", legt Scheffer uit.

'Graffiti die zichzelf juist uitwist'

Scheffer omschrijft zichzelf als een 'straatjoch', maar dan met een snoeischaar. "Mijn werk is grafitti die zichzelf juist uitwist."
Met het snoeien wil Scheffer de mensen graag een glimlach op hun gezichten toveren. Zeker tijdens de coronacrisis. "Iedereen zit nu toch opgesloten."
Scheffer stopt in ieder geval niet met snoeien. Sterker nog, hij heeft al bosjes gespot die hem een doorn in het oog zijn en niet aan zijn snoeischaar zullen ontsnappen.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier