nieuws

Souburghse Molen krijgt zijn wieken terug

De Souburghse Molen in Alblasserdam heeft na twintig jaar weer wieken. Deze zijn dinsdagochtend met behulp van een kraan aan de molen bevestigd.
De molen stamt uit 1860 en werd tot halverwege vorige eeuw gebruikt voor het op peil houden van het grond- en oppervlaktewater in de polder. Inmiddels gebeurt dat mechanisch en heeft de molen geen specifieke functie. De wieken werden in 1997 verwijderd, omdat deze in slechte staat waren.
De nieuwe wieken zijn een onderdeel van een grondige verbouwing van de molen. De Souburghse Molen werd voor het laatst gerenoveerd in 2014. Vorig jaar ontstond een plan voor verdere renovatie.
Sinds augustus is onder andere een nieuwe fundering geplaatst omdat de molen scheef was gezakt. Dinsdag werden de nieuwe wieken op de molen gezet.Lees meer: Specialisten zetten molen Alblasserdam met uiterste precisie rechtMolenstichting SIMAV hoopt de renovatie van de molen in september af te ronden. Het opknappen van de molen kost de stichting naar verwachting zo'n 750.000 euro.
Aangezien de molen niet meer gebruikt wordt om de Alblasserdamse polder te bemalen, wordt nagedacht over een nieuwe functie.