nieuws

Mariniers fietsen 75 kilometer ter ere van 75 jaar vrijheid: 'We willen saamhorigheid laten zien'

Leden van het Korps Mariniers lopen en fietsen op Bevrijdingsdag een route van 75 kilometer lang. Zo hopen zij dat de Nederlandse bevrijding van 75 jaar geleden niet wordt vergeten.
Niet alleen in en rond Rotterdam wordt gelopen, ook in Culemborg, Almere, Roermond en Zwolle verenigen de mariniers zich.
Fietser Kjeld vertelt: "Wij zijn vanmorgen met een groep van zes vertrokken vanuit Tiel richting Rotterdam-Oostplein." Even voor 18:00 uur kwam de groep daar aan.
Hoewel het mariniers zijn, is de tocht niet voor iedereen gemakkelijk. "Voor actieve mariniers is 75 kilometer een kippenstukje. Maar er doen ook mensen mee die minder actief zijn."

Prestatie

Met deze actie willen de mariniers laten zien dat ze zo'n fietstocht toch op gepaste afstand af kunnen leggen. "We willen saamhorigheid laten zien en 75 jaar vrijheid vieren. Daarom leveren we deze prestatie."
Niet alleen fietsend gingen de mariniers op pad. Dinsdagochtend spraken we op Radio Rijnmond ook met wandelaars die een route vanuit Rotterdam aflegden.[article:195049Mariniers staan sportief 'stil' bij Bevrijdingsdag: 75 kilometer lopen, fietsen of rennen]
Jan van Werken en Bert Schoolenberg laten weten onderweg veel aangesproken te zijn door mensen die hen kwamen aanmoedigen. Ze kregen wat te eten en hebben allerlei mensen ontmoet. Dat vonden ze hartverwarmend.
Bij het Rotterdamse verzamelpunt Oostplein, worden dinsdagavond bloemen gelegd.