nieuws

Nieuwe bacterie ingezet tegen eikenprocessierups

De gemeente Rotterdam is begonnen met een nieuw middel in de strijd tegen de eikenprocessierups. Er wordt een bacterie op de bladeren van eiken in de stad gespoten, die fataal is voor de overlastgevende rupsen.
Op de Oldegaarde in Rotterdam-Zuid verschijnt woensdagmorgen een trekker met een grote tank op een aanhanger. In de tank zit een vloeistof met daarin de Xentari-bacterie. "Met deze bladblazer wordt de nevel op de bomen gespoten", vertelt Koos Groeneveld, die achter het stuur van de trekker zit.
Omdat de vloeistof statisch geladen is, trekt de nevel direct richting de bladeren.

Niet alle eiken

Van een kleine afstand kijkt Ronald Loch van de gemeente Rotterdam toe. "We behandelen niet alle eiken in Rotterdam", legt hij uit. "Het preparaat is niet selectief en doodt alle rupsen. Dat wil je ook niet. Daarom wordt het middel alleen gebruikt waar de overlast het grootst is."
Rotterdam telt 8500 eiken in de stad. Daarvan worden er nu ongeveer 500 bespoten op vijftien verschillende locaties.
Loch vertelt hoe op sommige plekken in de stad de eikenprocessierups als een soort deken om een boom gewikkeld was. "De nesten waren hier zo groot", vertelt Loch. "Die krijgen allemaal eitjes en dan krijg je volgend jaar weer zo'n boost. Dat wil je voorkomen."
De bekende haartjes van de processierups zorgen vaak voor jeuk en irritatie. Vorig jaar werden op sommige plekken in Rotterdam fietspaden en speeltuintjes waar de overlast het grootst was afgesloten.
De nieuwe bacterie is niet het enige middel dat in Rotterdam wordt ingezet. Er worden ook andere middelen ingezet, zoals koolmezen, die dol zijn op de rupsen.