nieuws

Kappers en cafés weer open; kabinet versoepelt coronamaatregelen

Archieffoto
Archieffoto
Het kabinet heeft een stappenplan opgesteld hoe het land uit de 'intelligente lockdown' moet komen. De versoepelingen gaan per maand. En stap voor stap.
Wel zijn alle versoepelingen onder voorbehoud: stijgt het aantal besmettingen, dan kunnen versoepelingen op advies van experts worden uitgesteld.

Vanaf volgende week:

De boodschap 'blijf thuis' gaat vanaf 11 mei veranderen in 'blijf thuis als je klachten hebt'. Wel moet iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar blijven, blijft veel handen wassen het devies en moeten mensen zoveel mogelijk thuiswerken.
Groepen van tien mensen worden toegestaan en buitensport in groepen mag dan ook voor sporters boven de 18 jaar. Wedstrijden blijven taboe en iedereen moet thuis douchen.
In alle 25 GGD-regio's wordt een pilot gestart met een ruimere bezoekregeling voor verpleeghuizen. OOk bibliotheken mogen de deuren weer openen.
Bijna alle contactberoepen kunnen open, behalve sekswerkers. Een mondkapje wordt bij beroepsgroepen als kappers, masseurs en opticiens niet verplicht. Wel moet de 1,5 meter zoveel mogelijk gerespecteerd worden. "Dus geen twee kappersstoelen dicht bij elkaar", zei premier Rutte.
Op straat wordt groepsvorming van tien personen toegestaan.
Eerder werd al bekend dat basisscholen vanaf 11 mei weer open gaan. Premier Rutte drong woensdagavond aan op hele leerdagen en geen halve om het aantal reis bewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Vanaf 1 juni:

De horeca kan per 1 juni voorzichtig open. Wel moet daar anderhalve meter afstand worden gehouden. Buiten mogen mensen op terrassen worden bediend. Binnen is het mogelijk om een restaurant te bezoeken, maar onder strikte voorwaarden: alleen op reservering en met een maximumaantal van dertig personen. Deze verruiming onder voorwaarden geldt ook voor bioscopen en theaters.
Vanaf 1 juni gaat ook het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Daar moeten iedereen zelf voor zorgen. Maximaal veertig procent van de plaatsen mag bezet zijn. Het kabinet adviseert iedereen om zoveel mogelijk buiten de spits te rijden. Rutte: "En ga op een mooie dag niet allemaal met de tram naar het strand."

Vanaf 1 september:

Na de zomer mogen sauna's, seksclubs en sportclubs weer open. Ook contactsporten binnen zijn dan weer mogelijk.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier