nieuws

Hoe houden we 1,5 meter afstand als het steeds drukker wordt op straat?

Nu ons land in de 'nieuwe fase' van de corona-uitbraak is gekomen, zitten veel plaatsen met hetzelfde probleem: Hoe kun je voorkomen dat anderhalve meter afstand mogelijk blijft, als er meer mensen op straat zullen zijn?
"Dat kan best lastig zijn", geeft wethouder Bokhove van Rotterdam toe. "Je ziet het nu al. Als je een supermarkt hebt die aan een smalle stoep zit, dan komt die openbare ruimte onder druk. Mensen kunnen elkaar niet veilig passeren. Dus we moeten op zoek naar een nieuwe ruimteverdeling."
Bokhoven geeft als voorbeeld de Koopgoot in het centrum van Rotterdam, waar op de vloer al looprichtingen zijn aangegeven. "Maar dat kan natuurlijk niet overal."

Ongebruikelijke oplossingen

En ongebruikelijke problemen vragen om ongebruikelijke oplossingen, zegt Bokhove. "Als de straat te smal is, dan moet je kijken of je bijvoorbeeld een parkeerplaats tijdelijk kan opofferen, om de stoep breder te maken", gaat de wethouder verder.
De gemeente heeft nu aan alle Rotterdammers gevraagd om plekken aan te wijzen waar dit soort problemen spelen. "Geef het aan op de kaart als je dit soort problemen kent. Dan kunnen wij er wat aan doen."
Ondernemers en winkeliers kunnen het ook aangeven bij wethouder Kathmann van Economische Zaken.

Dringen voor het verkeerslicht

Andere maatregelen zijn ook al in de maak. Als basisschoolkinderen volgende week weer gedeeltelijk naar school moeten, zal het aantal 'verkeersbewegingen' sterk gaan toenemen, verwacht Bokhove.
"Waar je nu nog rustig over straat kan lopen en afstand kan houden, wordt dat dan ook weer lastiger", legt Bokhove uit. "Je wil straks ook niet dat dertig of veertig mensen samen voor een stoplicht staan te wachten."
Om die reden worden verkeerslichten voor fietsen en voetgangers anders afgesteld, zodat ze vaker op groen zullen staan. Bokhove: "Het zijn allemaal gastvrije maatregelen, die ervoor zorgen dat alles in beweging blijft, waardoor mensen zich prettig blijven voelen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl