nieuws

Rotterdam zet in op nieuwe waterstoffabriek Shell

Shell Nederland wil een duurzame waterstoffabriek bouwen op de Tweede Maasvlakte. Hier zou over drie jaar ongeveer 60 duizend kg waterstof per dag geproduceerd moeten worden.
Shell wil de waterstof allereerst gaan gebruiken om de productie van fossiele brandstoffen op het eigen terrein in Pernis gedeeltelijk te verduurzamen. Later kan het ook gebruikt worden als duurzame brandstof voor dagelijks ruim tweeduizend vrachtwagens.
De waterstoffabriek komt op het speciale bedrijfsterrein van Havenbedrijf Rotterdam: het zogeheten 2 GW Elektrolysepark op het zuidelijke puntje van de Tweede Maasvlakte, vlak naast de Slufter. De fabriek krijgt een vermogen van 200 megawatt en gaat ongeveer 200 miljoen euro kosten.

Wind wordt waterstof

Shell wil de groene waterstof produceren van het nog aan te leggen windpark Hollandse Kust Noord, voor de kust van Egmond aan Zee. Hierbij werkt Shell samen met energieconcern Eneco, onder de naam CrossWind.
De aanbesteding van dit windpark loopt nog. Ook de vergunningen voor de waterstoffabriek moeten nog worden doorlopen.

'Meer en schone energie'

Daarnaast wil de energiereus ook voldoende waterstof produceren om de transportsector te verduurzamen. "De energietransitie vraagt om lef, durven en doen,” zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. "Dit project past bij onze aspiraties om meer en schone energie te leveren aan onze klanten. Thuis, onderweg en op het werk."
Op het 2 GW Elektrolysepark staat voor 2025 ook een grote waterstoffabriek van BP en chemiebedrijf Nouryon gepland.
"De aankondiging van Shell versnelt nu onze plannen voor de aanleg van een waterstofleiding voor de Rotterdamse industrie”, aldus Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam. "Met dit soort projecten bouwen we gezamenlijk aan een duurzame haven en industrie."