nieuws

Hoe voorkom je almaar ruzie over huiswerk of de afwas?

Heibel met je kind over huiswerk, rommel opruimen of het fiksen van de afwas. Voor veel ouders is het een herkenbaar probleem. Blijf kalm en zoek samen naar een oplossing, is het advies van opvoedexpert Fatma Bouchtaoui.
"Veel ouders denken: als ik nu toegeef dan is het einde zoek. Dan ben ik mijn macht kwijt", zegt ze. "Maar dat is niet zo. Dat is iets wat ons is aangepraat."
Voortdurende strijd over zaken als op tijd naar bed gaan of het afruimen van de tafel kunnen de relatie met het kind ernstige schade berokkenen, zegt Bouchtaoui. "De ouder wil winnen, maar het kind ook. En bij zo'n strijd zijn er geen winnaars."
Haar advies? "Zorg dat je als ouder niet toegeeft aan je emotie. Blijf rustig. Op het moment dat je boos wordt, voelt het voor het kind onveiliger aan. Dus: voet bij stuk houden over de taak. En dan samen met het kind zoeken naar een oplossing. Ga het gesprek aan."

Standvastig

En wat als de strijd toch blijft voortduren? "Ik denk dat dat veel te maken heeft met het feit dat ouders toch meegaan in de emotie. Wat een kind nodig heeft is veiligheid en nabijheid. Hij wil dat er naar hem geluisterd wordt en dat hij ook een mening mag hebben. Wanneer je als ouder standvastig blijft en rustig het gesprek aangaat, zul je merken dat je steeds vaker dingen gedaan krijgt."