nieuws

Zo maak je je eigen mondkapje

Ellen Lelieveld
Ellen Lelieveld
Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, maar waar tover je een mondkapje vandaan? Aboutaleb liet eerder weten collectief mondkapjes te willen regelen voor reizigers, maar tot die tijd kun je ze ook zelf maken.
Dat begint bij de keuze voor de juiste stof, legt verpleegkundige Ellen Lelieveld uit. "Chiffon of katoen is het beste. Daarvan is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het het beste een virus of bacterie kan tegenhouden." Ook is een dubbele stof van belang: "Daar kan je dan eventueel nog een filter indoen, zoals een stukje keukenpapier, tissue of koffiefilter. Het moet wel plezierig zijn en je moet nog makkelijk kunnen ademen."Lees meer: Aboutaleb wil collectief mondkapjes regelen voor reizigersLees meer: RET: we gaan niet als een malle boetes uitdelen als mensen geen mondkapje dragen
Het patroon voor de kapjes haalde ze van internet. Deze legt ze op de stof, knipt ze uit en naait ze aan elkaar. "Aan de zijkant moet je dan tunnels maken, zodat het elastiek voor achter je oren er doorheen past."
Om het kapje goed te laten aansluiten rondom de neus, voegt ze aan de bovenkant van het katoen een klein tunneltje met binddraad toe. "Het is belangrijk dat je zo min mogelijk lekkage hebt, want als iemand hoest kan dat ver komen."
Tekst gaat verder onder de video
Lelieveld is lang niet de enige die het heft in eigen handen heeft genomen en haar eigen mondkapjes is gaan maken. Eerder sprak Rijnmond met Rotterdamse kleermaker Hamid Alizada, die aan de lopende band mondkapjes maakt zodat iedereen er een kan dragen.
Lees meer: Kleermaker Hamid naait aan de lopende band mondkapjes
In Hoek van Holland print de 13-jarige Tom van der Houwen plastic hulpstukken, zodat de mondkapjes strakker zitten en beter beschermen.Lees meer: Tom (13) print haakjes voor mondkapjesLees meer: Welk mondkapje moet ik hebben en hoe gebruik ik dit op een goede manier?Lees meer: Mondkapjes vanaf 1 juni verplicht in bussen, trams, metro's en treinen: 'Een uitdaging'

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier