nieuws

Crisis of niet, er zal gebouwd worden in Rotterdam

Ondanks de coronacrisis gaat de bouw van woningen in Rotterdam gewoon door. Er is wat vertraging ontstaan, maar die achterstand wordt alweer ingelopen.
Het nieuwe normaal: een samenleving met de anderhalvemeterafstandmaatregel. Iedereen en ook elk bedrijf moet eraan geloven. Ook de bouwvakkers. Op de bouwlocatie van de Groene Kaap op Katendrecht hangen bij elke toegangspoort grote gele borden met de oproep om anderhalve meter afstand te houden.
Er is uitgebreid gekeken naar looproutes, de lunch in de schaftkeet is zoveel mogelijk vervangen door eten in de eigen auto of in een woning van de torens die worden gebouwd. Maar soms is dicht bij elkaar staan niet te voorkomen.
Robert Steenbrugge van bouwbedrijf Stebru: "Er zijn nu eenmaal elementen die heel zwaar zijn, of complex met monteren. Afstand houden kan dan even niet. Maar die momenten beperken we tot een minimum."

Vertraging

Er is hier en daar bij de lopende bouwprojecten in Rotterdam een beetje vertraging, maar die wordt ingelopen. Oost-Europese werknemers die aan het begin van de coronacrisis teruggingen naar hun eigen land, zijn weer terug. Dus kan er weer met volle kracht gewerkt worden.
Deaanvoer van bouwmaterialen loopt nog niet gesmeerd. "We hebben moeite om stenen of glas uit Frankrijk te krijgen", legt Steenbrugge van Stebru uit.
Verhaal gaat verder onder de video

Doorbouwen in een recessie
De Rotterdamse wethouder van Bouwen, Bas Kurvers, is blij dat de nieuwbouw doorgaat. Maar het is nog te vroeg om achterover te gaan zitten, waarschuwt hij. "Het echt spannende moment komt straks. We zien de eerste tekenen van een economische recessie zich al aftekenen. We moeten dan alert zijn dat er dan toch gebouwd blijft worden."
Rotterdam kan het niet alleen,zegt hij, en heeft samen met verschillende instanties aan het Rijk om steun gevraagd. Het pleidooi van Kurvers daarbij: "Zorg ervoor dat de corporaties meer investeringsruimte krijgen om in dat middensegment te bouwen en dat er een noodfonds komt om in te stappen, zodat die woningen ook afgenomen worden."
Verhaal gaat verder onder de video

Goedkopere woningen?

Een aantal partijen in de raad, zoals 50Plus en de SP, vindt dat er goedkopere huizen gebouwd moeten worden in plaats van dure en luxe woningen.
"Het aanpassen van de soorten woningen kan een maatregel zijn. Dat is ook echt iets wat we met de bouwende partijen aan het onderzoeken zijn", reageert Kurvers. "Het is nu nog niet aan de orde. We zien dat de woningmarkt nog gewoon doorgaat, omdat de rentestanden laag zijn."
Binnen een paar weken komt wethouder Kurvers met een manifest. Daarin staat hoe hij denkt de bouw ook in een eventuele recessie door te kunnen zetten.