nieuws

Jan Kayser (64) springt bij op de IC van het Albert Schweitzer: 'Ik móést hier zijn'

Het aantal corona-patiënten op de ic-afdelingen in onze regio is afgenomen, maar nog steeds is de druk op het ziekenhuispersoneel hoog. Ook bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Het ziekenhuis zoekt daarom 'extra handjes' voor aan het IC-bed. Jan Kayser (64) is één van de 'herintreders' op de IC van het Albert Schweitzer.
"Ik had echt het idee dat ik hier móést zijn. Ik móét dit doen en wil mijn steentje bijdragen", vertelt Kayser aan verslaggever Esther Schalkwijk die een kijkje neemt op de Dordtse IC. "Ongeacht de eventuele gevaren. Zolang je alert blijft en je gezonde verstand gebruikt, dan denk ik dat je ver kunt komen. Ook op de IC-afdeling."

Vis in het water

Ook Corrie Reesink springt bij op de IC. Toen ze de beelden uit Italië en China zag, wist ze dat ze haar hulp ook op de Dordtse IC-afdeling goed konden gebruiken. "Als je vroeger IC-verpleegkundige bent geweest en je weet dat het heel druk gaat worden, dan wil je gewoon graag helpen", vertelt Corrie. "Je wil je oud-collega's ontlasten."
Tekst gaat door na foto van Corrie en Carola in actie op de IC in Dordrecht
Normaal gesproken rijden Corrie en Jan op de ambulance. Maar de IC-afdeling is geen onbekend terrein voor hen. Jan heeft maar liefst twintig jaar op de IC gewerkt voordat hij de overstap naar de ambulance maakte. "Dit vak is op mijn lijf geschreven", vertelt Jan. "Voor mij is dit een gouden kans om op het oude nest terug te keren. Ik voel me hier als een vis in het water."

Dankbaar

Carola Schol uit Alblasserdam is één van de vaste verpleegkundigen in het Albert Schweitzer. Ze vindt het geweldig dat Kayser op de IC in het ziekenhuis aan het werk is. "Hij geeft een boost en brengt veel ervaring met zich mee", zegt ze.
Omdat de Intensive-care afdeling in Dordrecht nog steeds vijf extra bedden heeft, staan er meer vacatures open voor herintreders. "We hebben nog steeds extra handen nodig", legt Schol uit. "We weten niet of er nog een piek komt. En daar moeten we natuurlijk wel op voorbereid zijn."
Rijnmond kreeg toestemming om de IC-patiënten onherkenbaar te filmen. Het zijn onder meer coronapatiënten die niet meer besmettelijk zijn, maar nog wel IC-verpleging nodig hebben. Doordat er geen besmettingsgevaar meer is, kunnen de verplegers zonder bescherming werken.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier