nieuws

Humanitas: geen bijzonderheden uit onderzoek naar coronavirus in De Leeuwenhoek

Het onderzoek naar de vele doden die vielen in verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam door het coronavirus, wordt binnen nu en twee weken afgerond. In het document, dat door een externe partij wordt opgesteld, zullen geen bijzondere dingen naar voren komen, stelt Gijsbert van Herk, bestuurder van Stichting Humanitas, waar het verpleeghuis onder valt.
"Het beeld is nu dat we hebben gedaan wat we konden", zegt Van Herk dinsdagochtend op Radio Rijnmond. "Het is wel verhoudingsgewijs heel hard toegeslagen. In die zin begrijp ik het verdriet en de angst van de familie ook."
Het Rotterdamse verpleeghuis was een van de eerste in Nederland die hard werd getroffen door het virus. Op alleen al één afdeling kwamen begin april vijftien van de dertig cliënten van de afdeling dementie te overlijden.
Lees meer: Leugens en fouten; medewerkers doen boekje open over verzorgingshuis De Leeuwenhoek
Van Herk vindt het lastig om de situatie in De Leeuwenhoek 'domme pech' te noemen. "Er is in ieder geval geen gebrek aan beschermende middelen geweest. Maar je ziet wel dat een aantal locaties in Nederland verhoudingsgewijs harder getroffen wordt. Dat was ook zo in De Leeuwenhoek."
De uitkomst van het onderzoek laat dus nog eventjes op zich wachten. Als dat formeel is afgerond, wordt deze gecommuniceerd naar de families van getroffen cliënten.
Lees meer: Humanitas kan hoge aantal coronadoden in De Leeuwenhoek niet verklaren: 'Alle maatregelen in acht genomen'
Het rapport wordt ook voorgelegd aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die de inhoud nog zal beoordelen.