nieuws

'Rotterdams lerarentekort in basisonderwijs twee keer zo groot'

Het lerarentekort in het Rotterdams basisonderwijs en speciaal onderwijs blijkt twee keer zo groot als gedacht. Het gaat om bijna vijfhonderd banen. Dat blijkt uit de gegevens die de gemeente heeft opgevraagd bij vijftien schoolbesturen, schrijft wethouder Said Kasmi aan de gemeenteraad.
Het grotere tekort is aan het licht gekomen door een andere manier van onderzoeken. Het gaat om koepels met veel scholen, waarvoor het veel arbeidskracht kost om alles uit te spitten. Dat gebeurde blijkbaar in het verleden niet op detailniveau, schrijft Kasmi.
In de nieuwe aanpak is een onderscheid gemaakt tussen structurele vacatures (300 fte) en vacatures die te maken hebben met langdurige vervanging van leerkrachten. Ook wordt een verschil gemaakt tussen openstaande vacatures en vacatures die zijn opgevuld met alternatieve oplossingen.

Onwenselijk

Kasmi noemt die creatieve oplossingen om leerlingen les te blijven geven onwenselijk. Directieleden, intern begeleiders en onderwijsassistenten werden voor de klas gezet, terwijl dat ten koste ging van hun eigenlijke werk.
Vooral scholen met diverse populaties en waar lagere leerresultaten worden verwacht, hebben te maken met vacatures. Tweederde van het tekort in het basisonderwijs ligt bij die Rotterdamse scholen. De meeste vacatures zijn dan ook terug te vinden in de wijken Feijenoord (102), Delfshaven (72), Charlois (60) en IJsselmonde (57).

Oorzaken

Volgens Kasmi heeft het tekort meerdere oorzaken. De grote uitstroom van de oudere leerkrachten en de beperkte instroom van jonge collega's is een reden. Daarnaast kiezen docenten voor een ander beroep. Vermindering van werkdruk, extra begeleiding startende leerkrachten en hulp bij vinden van een woning zijn maatregelen om die uitval te voorkomen.
De wethouder heeft de gemeenteraad al in maart bijgepraat.