nieuws

Surfers gewaarschuwd door drama Scheveningen: 'Je gaat nog beter opletten'

In de Nederlandse surfwereld is met verslagenheid gereageerd op de vijf ervaren watersporters die maandag om het leven kwamen voor de kust van Scheveningen, zo ook bij zeil - en surfschool Brouwersdam in Ouddorp. "Je snapt niet hoe dit kan gebeuren in Nederland. Het is geen Atlantische Oceaan, het is de Noordzee", zegt één van de aanwezige surfers.
Naar het lichaam van Mathijs, één van de vijf ervaren golf - en bodysurfers, wordt nog gezocht. Een speciaal duikteam van de marine uit Den Helder heeft woensdag met een soort onderwaterrobot met sonar gezocht naar het lichaam van de oud-leerling van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.
De politie Den Haag liet aan het eind van de middag weten dat het helaas niet gelukt is en dat de zoekactie donderdag wordt voortgezet.
Lees meer: Vermiste surfer is ex-leerling Erasmiaans Gymnasium

Onvoorspelbaar

"De zee is gewoon echt groot en doet wat hij wil", zegt Ruben van der Sluijs bij de zeil - surfschool. "Je hebt daar weinig over te zeggen. Op zo'n moment moet je kijken naar de situatie en daar mee omgaan, maar soms lukt dat niet."
Rick Jendrusch is ook geschokt door deze gebeurtenis. Hij denkt dat watersporters in de toekomst nog voorzichtiger zullen zijn. "Als surfers zijn we altijd bezig met de natuur. Je weegt een hoop dingen af voordat je het water op gaat. Je moet wel bedenken dat de natuur ontzettend onvoorspelbaar is. Dat was nu ook. Je gaat nu toch nog beter opletten."