nieuws

'Veiligheidsregels containerschepen Rotterdamse haven massaal overtreden'

© Archief
Minder dan de helft van gecontroleerde containerschepen komt zonder op- of aanmerkingen door inspecties in de Rotterdamse haven. Dat blijkt uit gegevens van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
De controle van de schepen werd vorig jaar april al gedaan, maar de resultaten waren nog niet naar buiten gebracht. De regionale omroepen RTV Noord en Omrop Fryslân vroegen de gegevens op via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Aanleiding daarvoor was de ramp met de MSC Zoe, begin vorig jaar. Het containerschip verloor 342 containers in de Noordzee, wat leidde tot chaotische taferelen op de Waddeneilanden en in Groningen en Friesland. Ook ontstond forse milieuschade.
Lees meer: Extra controles in Rotterdamse haven na ramp containerschip Zoë
Uit de opgevraagde gegevens blijkt dat rederijen nog massaal de veiligheidsregels voor grote containerschepen overtreden. De ramp met de MSC Zoe heeft daar klaarblijkelijk geen verandering in gebracht.
Van de 69 schepen die ILT controleerde in de Rotterdamse haven, werd bij 42 stuks gebreken aangetroffen. In een aantal gevallen waren gewichten niet goed verdeeld. Ook waren er kapotte of ontbrekende twistlocks, waarmee de containers aan elkaar vast horen te staan.
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat informeert binnenkort de Tweede Kamer over de resultaten van de inspecties van de grote containerschepen. Het rapport van ILT is donderdagmorgen naar de Kamer verstuurd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl