nieuws

Zo herdacht Rotterdam het bombardement

Anders dan normaal door corona, maar daardoor niet minder indrukwekkend, herdacht Rotterdam vandaag het bombardement op de stad. Tachtig jaar na dato is de herinnering aan deze zwarte dag nog altijd niet vervaagd.
Rijnmond zond de herdenking live uit. De hele uitzending kun je hier terugkijken. De meest indrukwekkende momenten hebben we hieronder voor je verzameld.

De bewuste dag

"Rotterdam was wel voorbereid op een aanval, maar eigenlijk hield niemand er echt rekening mee." Zo startte stadshistoricus Paul van de Laar zijn lezing over die donkere dagen in mei 1940.
Rotterdam wil eigenlijk neutraal blijven, maar vormt opeens een frontstad, waar hard wordt gevochten. Vier dagen na de start van de invasie volgt een ultimatum van de Duitsers: geef je over of er volgen 'de scherpste maatregelen van vernieling'.
Van de Laar neemt ons vanuit de Puinzaal in Museum Rotterdam mee terug in de tijd. Naar die bewuste dag; 14 mei 1940.

Twee minuten stilte

13:27 uur. De eerste bom valt op Rotterdam. Precies tachtig jaar later klinken de klokken van dertig kerken in de stad.
Even daarvoor werd op de trappen van de Van Ghentkazerne de taptoe gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dat klonk zo:

Voor het leven getekend

Nico van Dinter was amper vier jaar oud toen de bommen op Rotterdam vielen. Burgemeester Aboutaleb vertelde over hem tijdens de herdenking.
"Zijn vroegste herinnering heeft hem voor het leven getekend. Het heeft hem ook tot een kwetsbaar en zorgzaam mens gemaakt. Hij besefte dat mensen elkaar hard nodig hebben", zei Aboutaleb vanuit het stadhuis.
Afgelopen winter overleed Nico. Zijn schoondochter Maria schreef een gedicht voor hem, dat ze voordroeg tijdens zijn uitvaart. De burgemeester las het voor tijdens de herdenking.
"Dat doe ik vandaag voor alle ouderen die net als Nico het bombardement van dichtbij hebben meegemaakt, voor hun kinderen die alle verhalen hebben gehoord en ik draag het op aan iedereen die hart heeft voor de stad."

'Trots om Rotterdammer te zijn'

Ook jongere generaties staan stil bij de herdenking. Leerlingen van obs Het Landje in Rotterdam-Centrum zijn elk jaar betrokken bij de herdenking. Dit jaar vanuit huis vanwege de coronacrisis. Zij schreven zelf een gedicht.

'Advies voor bij het vallen'

een krater in ons hart geslagen
is een gat om te vullen
Een fragment uit het gedicht Advies voor bij het vallen van stadsdichter Dean Bowen. Hij schreef het voor de herdenking en droeg het live voor in de Laurenskerk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl