Kerkdienst niet begin van corona-uitbraak Nieuw Rijsenburgh

Al voor de landelijk ingevoerde maatregelen, was het coronavirus al op Goeree-Overflakkee. Dat blijkt uit onderzoek van het het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en de GGD Rotterdam-Rijnmond naar de uitbraak van het virus in verzorgingshuis Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk.

In korte tijd raakten 72 van de 300 bewoners van Nieuw Rijsenburgh besmet met het coronavirus. Daarvan overleden er 22 aan de gevolgen van corona.

Al snel ontstond het vermoeden dat de uitbraak een grote sprong nam bij een religieuze bijeenkomst met bewoners en bezoekers van het verzorgingshuis.

Onopgemerkt aanwezig

Al enkele weken geleden begon het onderzoek naar de verspreiding van het virus op Goeree-Overflakkee. Daaruit blijkt nu dat voor alle maatregelen al verschillende vormen van het virus onopgemerkt op het eiland aanwezig waren. Er was toen nog maar weinig bekend over corona.

Onder medewerkers en bewoners van Nieuw Rijsenburgh zijn verschillende varianten van het coronavirus aangetroffen. Dat betekent volgens de onderzoekers dat het virus via verschillende wegen en op verschillende momenten naar het verpleeghuis is gekomen, waarschijnlijk door contacten tussen bewoners en mensen van buiten.

Kerkdienst

Een kerkdienst op 8 maart kan daarin een rol hebben gespeeld, maar kan niet als dé oorzaak van de besmettingen worden aangewezen, vanwege de verschillende varianten die zijn aangetroffen bij mensen die de kerkdienst wel en niet bezochten.

De conclusie van het onderzoek is dat de uitbraak een optelsom was van verschillende kleinere en grotere groepen besmette medewerkers en cliënten. Na de ingevoerde maatregelen zoals beschermingsmiddelen gebruiken en bewoners en personeel testen en isoleren bij klachten, doofde de uitbraak.

Deel dit artikel: