nieuws

Aboutaleb vindt autovrij 'megaterras' Witte de With geen goed idee

Het autovrij maken van de Witte de Withstraat om zo meer ruimte te maken voor de terrassen is volgens burgemeester Aboutaleb van Rotterdam geen goed plan. De straat ligt op de route van hulpverleners. Het zou daarnaast zorgen voor grotere drukte in de straat. Iets wat nu juist in deze coronaperiode nog vermeden moet worden, zegt Aboutaleb.
Het voorstel komt van verschillende horecaondernemers in de straat. De terrassen van restaurants en cafés mogen waarschijnlijk vanaf 1 juni weer open. In de zaken zelf mogen de ondernemers maximaal dertig personen ontvangen, die van tevoren gereserveerd moeten hebben.

'Megaterras'

Om de anderhalvemeterregel na te kunnen leven én het hoofd boven water te kunnen houden, hopen de ondernemers hun terrassen tijdelijk te kunnen uitbreiden naar de straat. Door de afstandsmaatregel kunnen straks namelijk zo'n 70 procent minder klanten bij een zaak zitten dan normaal, zegt horecaondernemer Herman Hell van onder meer Nieuw Rotterdams Café (NRC) in de Witte de With.
Aboutaleb sprak er donderdag over met de Rotterdamse raadsleden. "De politie en de brandweer zijn er niet voor. Dat is een straat die gebruikt wordt door hulpverleners", legde hij uit.
Ook wees de burgemeester op de grote drukte die er kan ontstaan als de straat een groot terras wordt. "Ik heb liever tientallen terrassen in de stad dan één groot terras, omdat daarmee nog altijd een plek wordt gecreëerd waarin het risico van het verspreiden van het virus groot is", zegt burgemeester Aboutaleb.

Hij wil de ondernemers in de straat graag helpen. Waar ruimte is op het trottoir, of anders door vlonders te leggen op parkeerplaatsen.
Aboutaleb wil ook aan het kabinet vragen of de 1,5 meter afstand kleiner gemaakt kan worden door transparante plastic schotten tussen de tafels te zetten.

Uitbreiden van terrassen

Het stadsbestuur is nu bezig om te kijken waar wel en waar geen terrassen uitgebreid kunnen worden. Aboutaleb: "Denk aan Plein 1940, Oostplein, Schouwburgplein, Eendrachtsplein en langs de Maas."
Omdat de terrassen langs het strand in Hoek van Holland niet zo groot zijn, wil Aboutaleb ook kijken of er op het zand voor de horeca iets geregeld kan worden.

Klachten

Veel ondernemers klagen dat er nog zoveel onduidelijk is. Ze willen dat de gemeente nu snel komt met uitspraken over hoe de horecaondernemers aan de gang kunnen gaan.
Volgens Aboutaleb komt die onduidelijkheid doordat er vanuit de landelijke overheid nog weinig duidelijk is. Het kabinet heeft nog geen advies hoe de terrassen ingericht moeten worden. Daar wacht ook de gemeente op.
De horecaondernemers krijgen het advies nu zelf meerdere plannen uit te werken. Zodra het kabinet een besluit heeft genomen, kunnen de horecazaken een plan dat daarbij past verder uitwerken en zo snel open gaan.
Aboutaleb wil, als het kabinet definitief besluit dat de horeca op 1 juni open mag, ook proberen of dat in het Pinksterweekend al kan.

Nachthoreca

Burgemeester Aboutaleb verwacht dat de nachthoreca voorlopig niet opgestart kan worden. Daar is het bijna niet mogelijk om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. Aboutaleb heeft het outbreak management team (OMT) nu gevraagd een apart advies voor de nachthoreca te geven. Het OMT is de groep deskundigen die het kabinet adviseert over maatregelen rond het coronavirus.