nieuws

Druk op longartsen blijft onverminderd hoog

De druk op zorgmedewerkers blijft hoog. Het coronavirus wordt langzaam teruggedrongen en de druk op de intensive care van ziekenhuizen neemt af, maar daar tegenover staan oplopende wachtlijsten voor niet-coronapatiënten, die moeten worden weggewerkt. Vooral longartsen draaien overuren.
De longartsen moeten volle bak door om de opgelopen achterstand aan behandelingen voor andere longkwalen in te halen. Ze krijgen er ook nog steeds nieuwe coronapatiënten bij. Longarts Eric van Thiel, van het Dordtse Albert Schweitzer Ziekenhuis, ziet ook een derde groep patiënten ontstaan.
"Dat zijn de mensen die corona gehad hebben. We weten eigenlijk nog heel slecht wat de lange termijn gevolgen zijn, maar we zijn wel bang dat zij er longschade of longklachten aan over houden. Er is dus een extra patiëntengroep bij gekomen", zegt Van Thiel.
Tijd om een welverdiende vakantie te vieren lijkt nog ver weg. "Ik ben geen epidemioloog, maar we denken dat het de komende weken rustig blijft. Veel voorzorgsmaatregelen moeten nog worden gehandhaafd en de piek van de instroom lijkt voorbij, dus juist nu kunnen we misschien een dagje vrij nemen."
Met de werkdruk kan de longarts wel omgaan: "Ik ben vermoeid, maar zeker niet uitgeput. Deze hectische periode heeft indruk op me gemaakt, maar geeft me ook energie. Het biedt een uitdaging, want juist nu kun je laten zien wat je in dit vak voor mensen kunt doen."

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier