nieuws

Boa's: drie dagen lang geen boetes in Rotterdam

Handhavers in Rotterdam gaan deze week alsnog actievoeren. Vanaf donderdag worden er voor minstens drie dagen geen boetes uitgeschreven, hebben de boa-vakbonden afgesproken. Het is aan elke boa om dat wel of niet uit te voeren.
Ze blijven wel toezicht houden in de stad, zegt Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond en FNV Veiligheid. "Het signaleren blijft wel, maar als er iets is schakelen we de politie in. We gaan het risico vermijden dat onze mensen normaal lopen."
De boa's zijn boos op het besluit van de gemeente om hen niet uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. De vakbonden hadden die eis gesteld, nadat twaalf toezichthouders op Eerste Paasdag op straat waren belaagd in Rotterdam.Lees meer: Rotterdamse boa's naar het ziekenhuis
Toen werd er al met actie gedreigd, maar de bonden wachtten eerst nog een gesprek met de gemeente af. Na dat gesprek deed wethouder Wijbenga een voorstel dat boa's onder meer zouden worden uitgerust met diensthonden.Lees meer: Boa's mogelijk op pad met diensthondenDe bonden vonden dat voorstel niet genoeg. Volgens hen wijst 95 procent van de leden de voorstellen af.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, ziet de bewapening van de boa's niet zitten. "We hebben lang overlegd en in die periode hadden we het kunnen oplossen. Dat kan nog steeds, als we morgen worden uitgenodigd voor serieuze besprekingen met oplossingen. Dan zitten we morgen aan tafel", zegt Kuin.

'Geen passende oplossingen'

"We hebben geconcludeerd dat er geen passende oplossingen zijn voorgesteld", zegt Kuin. Als een situatie dreigt te escaleren, is de afspraak dat boa's de politie inschakelen. "Maar de politie is er nooit binnen een paar minuten. Binnen drie minuten kan er al een hoop gebeuren", zegt Kuin.
Lees meer: Boa's gaan toch actievoeren voor wapenstok en pepperspray
Terugtrekken of weglopen bij moeilijke situaties is geen optie, vindt Kuin. "Ze moeten handhaven, niet toezicht houden", zegt hij stellig. Kuin is van mening dat een boa zich in elk geval in de eerste minuten moet kunnen verdedigen met pepperspray en wapenstok.
De gemeente is volgens hem op de hoogte van de acties. Die komt later met een reactie op de plannen van de handhavers. De bonden spreken de acties maandagmiddag met de gemeente door.

Lees meer

Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl