Acties boa's kunnen doorgaan, maar pepperspray en wapenstok komen er niet

De acties van boa's in Rotterdam gaan donderdag gewoon door. De gemeente gaat hen geen strobreed in de weg leggen. "Actievoeren is een goed recht in dit land. Maar laat één ding duidelijk zijn: de boa's krijgen geen pepperspray en geen wapenstok", zegt een woordvoerder van het stadhuis.

Burgemeester Aboutaleb stuurde dinsdag namens het overleg met politie en justitie (de driehoek) een brief aan de gemeenteraad. Daarin schrijft hij, in navolging van eerdere gesprekken met onder meer de Nederlandse Boa Bond (NBB), dat er tal van maatregelen worden genomen om de afstemming tussen politie en boa's te verbeteren.

Zo is het bedoeling dat de handhavers ook aangesloten worden op het C2000-netwerk van de politie, zodat ook de noodknop kan worden gebruikt. Daarnaast, schrijft Aboutaleb, moet vooral op de werkvloer naar oplossingen worden gezocht. Ook wordt in de praktijk in een viertal Rotterdamse gebieden een proef qua samenwerking gedaan.

De boa's zullen niet met diensthonden worden uitgerust. Het juridisch kader om dat te mogen doen ontbreekt.

Reactie boa

"Toch blijf ik erbij dat we beter moeten worden uitgerust", zegt de Rotterdamse boa Erik van Vliet. "We staan vaak op straat in de frontlinie en zijn ook vaak als eerste aanwezig bij bepaalde situaties die uit de hand kunnen lopen."

Volgens Van Vliet zijn er te weinig agenten. "Als wij de politie inschakelen omdat iets dreigt te escaleren, willen ze wel, maar hebben ze vaak geen tijd om te komen. En wij staan daar dan, met als enige verdedigingsmiddel onze blote vuist."

Acties

De handhavers kondigden maandag aan om vanaf donderdag drie dagen actie te voeren. Ze zullen dan geen bonnen schrijven. Iedere boa mag zelf die keuze maken. Met de acties willen de handhavers, gesteund door de NBB en vakbond BOA ACP, alsnog het gebruik van de pepperspray en de wapenstok afdwingen. Volgens hen zijn die middelen nodig om steeds meer agressieve bejegeningen te voorkomen.

Deel dit artikel: