nieuws

Ed Aldus: 'Droogte wordt voorlopig alleen maar erger'

© Pexels
Niet alleen worden de boeren getroffen door de uitbraak van het coronavirus, maar ook de droogte wordt nu een nieuw probleem. "Ze hebben best reden tot klagen", zegt weerman Ed Aldus van Rijnmond. "Het tekort is nu al groter dan in 1976 en 2018, toen er ook sprake was van grote droogte."
Momenteel is er sprake van een neerslagtekort van tussen de 110 en 120 millimeter. Dat betekent dat er veel meer water verdampt dan dat er aan regenwater valt.
Lees meer: Droogte, corona en huis afgebrand - rabarberboer Max Bruijnzeel heeft het niet makkelijk
"Het KNMI heeft een voorspelling voor de komende twee weken gedaan", gaat Ed Aldus verder. "En dat neerslagtekort loopt op naar 150 millimeter."
Voor het komend weekend wordt wel wat regen voorspeld, maar dat is volgens de Rijnmond-weerman 'een druppel op de gloeiende plaat'. "Het is echt wachten op de echte regen en die zie ik voor het einde van de maand eigenlijk niet verschijnen."
Twee jaar geleden werd ons land ook al getroffen door grote droogte. De maand juli was toen de droogste maand sinds het begin van de metingen. Waterbedrijven gaven toen het advies om niet te veel water te gebruiken, vanwege een dreigende waterschaarste en om te voorkomen dat de druk zou dalen.
Het droogterecord komt uit 1976. Toen kwam het tekort uit ruim boven de 300 millimeter.