Oproep om toch te kijken of metaalbedrijven weg kunnen voor woonwijk Nieuw Kralingen

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wil dat er nog een keer gekeken wordt of er in de nieuw te bouwen wijk Nieuw-Kralingen toch woningen kunnen komen op de plek waar nu metaalverwerkingsbedrijven zijn gevestigd. Het is een initiatief van de ChristenUnie-SGP Rotterdam. Wethouder Kurvers van Bouwen heeft gezegd die mogelijkheid nog een keer te bekijken.

Wel is gezegd dat als het niet lukt, de plannen die er nu liggen doorgaan. Het gaat dan om een woonwijk van 800 huizen, naast de bedrijven. Daartussen zit een 'bufferzone' om geluidsoverlast van de bedrijven tegen te gaan en er komt een geluidsscherm voor de herrie van de snelweg A20.

Bestemmingsplan

De gemeenteraad moet deze week stemmen over het bestemmingsplan van de woonwijk Nieuw Kralingen. Als de raad akkoord gaat, dan kan de bouw van de eerste 400 woningen volgend jaar nog beginnen.

"Liever geen woningbouw"

De metaalverwerkingsbedrijven die nu op het bedrijventerrein zitten, willen de nieuwe woonwijk liever niet. Zij denken dat hun werkzaamheden en woningbouw niet samengaan.

De gemeente Rotterdam heeft meerdere oplossingen onderzocht. Van het aanleggen van andere toevoerwegen naar de bedrijven, het overkappen tot het verhuizen van de bedrijven. Al het overleg heeft niet tot overeenstemming geleid. 

Uit onderzoek is volgens de gemeente gebleken dat, als er geluidsmaatregelen genomen worden, woningbouw gewoon mogelijk is.

Stoomdepot

Vragen zijn er ook nog steeds over het aantal parkeerplaatsen voor de bezoekers van de Stoom Stichting Nederland. Deze stichting zit al jaren met een groot depot in het Kralingse Bos en ontvangt daar regelmatig bezoekers.

Wethouder Kurvers zegt dat voor de medewerkers er op het terrein voldoende parkeerruimte is. Ook kan er nog wat uitgebreid worden. Hij wil niet instemmen met het verzoek om een nieuw parkeerterrein voor bezoekers te bouwen aan de kant van het postsorteercentrum.

Leefbaar Rotterdam is wel voor en vindt dat ook de bezoekers van andere evenementen in het Kralingse Bos daarvan gebruik  kunnen maken. De gemeente wordt opgeroepen dit mogelijk te maken.

pendelbusjes of parkeren bij de buren

Wethouder Kurvers wil dat dus niet en vindt dat die bezoekers op een andere locatie moeten parkeren en dan met een pendelbusje naar het stoomdepot kunnen komen. Of de Stoom Stichting zou met bedrijven in de buurt afspraken moeten maken om op die terreinen te kunnen parkeren.

De PvdA in Rotterdam heeft de wethouder gevraagd om deze partijen bij elkaar te brengen en het verder te ondersteunen. Co Engberts van de PVDA vindt dat je dat niet allemaal van een groep vrijwilligers kunt verwachten. De wethouder heeft gezegd daar mee te willen helpen.

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Nieuw-Lekkerland Kralingse Bos
Deel dit artikel: