nieuws

'Hoofdpijn is een onderschat probleem'

ROTTERDAM - Neuroloog Pjotr Carbaat, uit het Dordtse Albert Schweitzerziekenhuis, heeft een boek geschreven over hoofdpijn. De wat zware titel "Hoofdpijn, feiten en casuïstiek" doet denken aan een wetenschappelijk werk voor specialisten, maar het is ook zeer leesbaar voor geïnteresseerde leken.
Ik richt me op beiden en daarmee onderscheidt mijn boek zich van andere hoofdpijnboeken", zegt de auteur.

Mix

In het populair-wetenschappelijk boek vindt de lezer een mix van medische theorie, over de oorzaken en behandelingen van hoofdpijn, en door de arts zelf geregistreerde praktijkervaringen van patiënten. Hij hoopt met zijn boek niet alleen arts en leek meer tot elkaar te brengen, maar ook wil hij meer aandacht voor de kwaal: "hoofdpijn is een onderschat probleem. Veel mensen lopen er onnodig mee rond, omdat ze niet naar de dokter gaan of de dokter niet goed reageert".

Probleem

In het boek schrijft de neuroloog ook over een Amerikaans onderzoek, dat bewijst dat neurologen bovengemiddeld vaak last hebben van hoofdpijn. En onder de neurologen hebben hoofdpijnspecialisten zelfs nóg vaker hoofdpijn. "Ja, ik ook", zegt Carbaat, "migraine. Primaire hoofdpijn, een hersenziekte. Niet te zien op een foto of scan, maar voor veel mensen een groot probleem"."