nieuws

Coronacrisis of geen coronacrisis, de bouw aan Rotterdams' hoogste gaat onverminderd door

Iedere week komt er een etage bij: er wordt ondanks de coronacrisis flink gewerkt aan de Zalmhaventoren in Rotterdam.
Al bij de eerste plannen is de hijsloods geintroduceerd om zo effectief mogelijk te kunnen bouwen. Een overkapping over de toren in aanbouw die steeds hoger komt te staan. Zo kunnen overdekt en met kant en klare modules van muren en gevels de woningen in elkaar gezet worden.

kleine werkplekken, minder personeel


In de loods is het vloeroppervlak verdeeld in kleine vlakken waar op elk moment maar 1 bedrijf aan het werk is. Op de plek waar eerst de loodgieters bezig zijn, kunnen als die klus klaar is de electriciëns aan de slag .
Voordeel volgens Wouter van der Zwan van bouwbedrijf Bam is dat op deze manier alleen vaste ploegen aan het werk zijn. Ook is het aantal bouwvakkers zo klein mogelijk gehouden. Het naleven van de anderhalve meter afstand is dus makkelijk.

Aanpassingen werkwijze

Er is een landelijk beleid over hoe er nu gebouwd moet worden. Maar op de bouwlocatie van de Zalmhaventoren zijn er nog extra aanpassingen genomen.
Bijvoorbeeld bij de wapeningswanden en vloeren. "Door die nu veel meer te gaan prefabriceren op de bouwlocatie, zijn we dus in staat om grotere stukken wapening in één keer neer te zetten. Dat kunnen we met minder mensen doen, waarbij minder bewerkingen noodzakelijk zijn", vertelt Wouter van der Zwan van bouwbedrijf BAM
Volgens Van der Zwan heeft de bouw van de Zalmhaventoren vooral in het begin van de coronacrisis vertraging opgelopen, maar wordt er nu weer volop gewerkt. "Er waren mensen argwanend, die zich afvroegen of ze terug naar Polen of waar dan ook moesten. Soms is dat ook gebeurd, maar gelukkig werd dat goed opgevangen." Eigenlijk zijn er weinig problemen, stelt Van der Zwan, die nog wel laat weten dat pas op langere termijn echt duidelijk wordt of door de coronacrisis de bouw langer gaat duren.
Lees meer: Zalmhaventoren gaat nu echt de hoogte in
"Een leuke bijkomstigheid is dat je steeds meer Nederlanders terugziet", vindt Van der Zwan. "Ze zitten misschien thuis of zoeken ander werk. Dat blijft gaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl