nieuws

'Criminaliteit in regio Rijnmond daalt'

ROTTERDAM - De criminaliteit in de regio Rijnmond is in 2009 gedaald. Dat hebben de hoofdofficieren van justitie van Rotterdam en Dordrecht vanmiddag verklaard, in een gezamenlijke persconferentie.
Het aantal rechtszaken is vorig jaar met 12 procent teruggelopen. Het aantal gevallen van huiselijk geweld nam met name in Rotterdam fors af: van 2700 naar 1500 gevallen. In Dordrecht ging het van 360 naar 300. De daling is volgens justitie toe te schrijven aan de gerichte aanpak van huiselijk geweld en de mogelijkheid van burgemeesters om een huisverbod op te leggen.

Jeugdcriminaliteit

Ook de jeugdcriminaliteit neemt af: Van een kleine 5.000 zaken in 2008 in Rotterdam en Dordrecht tezamen, naar iets meer dan 4.000 vorig jaar. De uitbreiding van de HALT-projecten wordt als één van de oorzaken genoemd. Justitie signaleert ook dat er minder overlastgevende jeugdgroepen zijn.
Fusie
Het was voor het eerst dat justitie in Rotterdam en Dordrecht een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst hielden. Beide parketten hebben in 2009 nauw samengewerkt en op termijn komt er een fusie. Om de gunstige cijfers luister bij te zetten werd er taart geserveerd voor de aanwezige journalisten.
Foto: Taart bij de nieuwjaarsbijeenkomst van het OM Dordrecht en Rotterdam