nieuws

Stadsbestuur Rotterdam wil flexibel renovatieplan voor Boijmans

Boijmans Museum
Boijmans Museum © Ossip van Duivenbode
Het Rotterdamse stadsbestuur stelt voor om het renovatieplan voor museum Boijmans van Beuningen flexibel te maken. Zodat, als er toch meer extern geld binnenkomt, de verbouwing alsnog uitgebreid kan worden. Dat schrijft wethouder Kasmi in een brief aan de raad.
Sinds mei vorig jaar is Museum Boijmans van Beuningen gesloten voor een grote asbestsanering en renovatie. Daarvoor is 169 miljoen euro uitgetrokken. Maar het stadsbestuur wil het museum uiteindelijk nog mooier en luxer maken. Hiervoor is 55 miljoen euro extra nodig. Afgesproken is dat het bedrag van externe geldschieters moet komen.

Te weinig geld opgehaald

Twee grote beoogde geldschieters, Droom en Daad (40 miljoen euro) en de BankGiro Loterij (7,5 miljoen euro), zijn afgehaakt. Waarom dat is gebeurd, wordt niet in het openbaar verteld. Tot juni had wethouder Kasmi nog de tijd om het geld bij elkaar te krijgen. Dat is uiteindelijk voor een groot deel niet gelukt.
Wethouder Kasmi stelt voor om de architect nu een ontwerp te laten maken voor het geld dat er binnen is. Het plan moet zo opgesteld worden dat als er meer geld komt er extra kan worden verbouwd.
Kasmi denkt dat als er een goed ontwerp ligt en iedereen kan zien hoe het museum eruit gaat zien, er misschien nog wel geldschieters zijn die mee willen doen. Architect Francine Houben van Mecanoo heeft nu een visie opgesteld, die ze volgende week aan de Rotterdamse gemeenteraad zal presenteren. Dat zal de basis zijn voor het uiteindelijke ontwerp dat in het najaar dan verschijnt.

Asbestverwijdering

In het museum is inmiddels een proef gedaan met het verwijderen van asbest. Samen met TNO is gekeken of dat nog verder verbeterd kan worden. Binnenkort zal de asbestverwijdering beginnen. Eerst wordt de lambrisering van het Van Der Steurgebouw verwijderd.
Door de coronamaatregelen is er wat vertraging ontstaan bij de uitwerking van de aanpak. Toch wordt er nog steeds vanuit gegaan dat de het museum is oktober 2025 weer open kan gaan. De architect kijkt ook of het mogelijk is en het van Der Steurgebouw eerder open kan.